in

VRSAR: Zoran Kalčić obrtnik je već 27 godina: „Pozivam kolege da predlažu i daju ideje što se može napraviti i popraviti“

Zoran Kalčić - Foto Tanja Kocijančić

Zoran Kalčić iz Vrsara dugogodišnji je obrtnik. Bavi se trgovinom i poljoprivredom, proizvodi vlastito ekstra djevičansko maslinovo ulje. U mjestu je najviše poznat po tome što je vlasnik mesnice. Njegova je mesnica među omiljenima, jer nudi samo meso malih istarskih proizvođača, što je u ovim vremenima u kojima se masovno kupuje po trgovačkim centrima velika prednost.

Zoran je obrtnik već 27 godina, butigu je otvorio čim je završio vojsku. Odmah se odlučio biti privatni poduzetnik, što se pokazalo ispravnom odlukom. U međuvremenu je postao i predsjednik Udruženja obrtnika Poreč. Na toj je funkciji od 2014., a u tijeku mu je drugi mandat koji završava 2022. godine. To je volonterska funkcija a zajedno sa suradnicima u Udruženju nastoji pomoći kolegama obrtnicima. Što je u aktualno doba pandemije više nego potrebno, jer obrtnicima najviše trebaju točne i pravovremene informacije.

Zoran Kalčić u butigi sa svojim radnicima – Foto Tanja Kocijančić

Jeste li zadovoljni poslovanjem svog obrta?

-Zadovoljan sam svojim poslovanjem. U poslu je angažirana cijela moja obitelj. Najprije su mi pomagali roditelji a sada supruga Nataša. Imam i jednog stalnog radnika, te još dvoje tijekom turističke sezone. Imam uvijek iste radnike pa pretpostavljam da su zadovoljni sa mnom kao poslodavcem, veli nam Zoran.

Koliko je pandemija utjecala na Vaš posao?

-Zadnjih godinu dana poslujem s pozitivnom nulom. Kao i kod drugih, i kod nas je korona-kriza ostavila traga. Inače, ne radimo tijekom cijele godine, nego osam mjeseci, od ožujka do listopada. Stoga nismo imali klasično zatvaranje zbog korone. Turista nešto ima, ali nije to ni blizu kako bi trebalo u ovo vrijeme biti. No, dobro je – što je tu je, kaže nam Zoran.

Jeste li smanjivali broj radnika zbog krize?

-U zadnjih godinu dana nismo otpuštali nikoga. Primili smo pomoć države u par navrata za stalno zaposlenog radnika.

Na koji način Udruženje obrtnika pomaže svojim članova?

-Udruženje obrtnika pomaže meni kao i svim ostalim obrtnicima pravovremenim prenošenjem najnovijih informacija. Imamo također i pravnog savjetnika, pa svaki obrtnik može u svakom trenutku doći na razgovor i tražiti besplatan pravni savjet. Krovna organizacija se bori za obrtnike u pregovorima s Vladom i ostvaruje dosta pogodnosti za nas. Do sada smo isposlovali brojne popuste kod HEP-a, INA-e, u poliklinikama gdje su mogući povoljniji zdravstveni pregledi, a dogovorili smo i jeftinije covid-testove za naše članove. Također, organiziramo razne seminare i edukacije po povoljnim cijenama – sve kako bismo pomogli uštedjeti na troškovima.

Sve obavijesti uvijek obrtnici dobiju na vrijeme, što putem e-maila, pisanim putem ili sms-om.

Volio bih da obrtnici shvate da smo mi njihov servis i da u svakom momentu mogu doći s idejom kod nas kako da poboljšamo svoj rad. Otvoreni smo za sve prijedloge.

Želio bih samo naglasiti da sam ja predsjednik volonter i da za svoje djelovanje ne primam nikakvu naknadu.

Vidljivo je da su ove godine turisti došli ranije i ako ne bude kakvih većih epidemioloških problema – za očekivati je da će sezona biti bolja nego lani. Što vi očekujete od nje?

-Što se tiče ove sezone ne očekujem ništa posebno, ali se nadam najboljem, zaključio je Zoran Kalčić.

NOVIGRAD ima novo Gradsko vijeće: Novi-stari predsjednik Vladimir Torbica. Evo tko je sve dobio mandat

POREČ: “Berba” medalja za Karate klub Finida u Nedelišću