in

Zakon o vinu ide u SABOR: Uspostavljaju se četiri marketinške vinske regije

Vlada RH na jučerašnjoj je sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga  zakona o vinu, kojega je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. 

Novim zakonom o vinu donosi se pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jača se ulogu vinskih udruženja i unaprjeđuje se promocija vina. „Cilj nam je prije svega bio pojednostavniti zakonodavstvo te olakšati vinarima pristup tržištu. Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise“ izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kako je nadalje objavilo ovo ministarstvo u svom priopćenju, novim Zakonom o vinu uređuju se nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa. 

Donijeli smo i novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje za investicije u vinarije i promidžbu vina, kao i rekonstrukciju vinograda, a našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda kroz Program ruralnog razvoja“, zaključio je Tolušić.

U sustav vinarstva i vinogradarstva unose se novi elementi kao što je dolje navedeno: 

Ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti. 

Ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se  uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara – povezane s novim regijama s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina i njihovo označavanje. 

Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama – ocjenjivanje na razini regija, regionalne organizacije predlažu ocjenjivače s vlastitog područja, pa tako npr. vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva.

 Osigurava se pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina – radizaštite proizvođača i potrošača utvrđuju se jasne nadležnosti u kontroli, pravima i obvezama korisnika što uz planirano jačanje ljudskih resursa u području kontrole osigurava nužan preduvjet za bolju kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina s ciljem suzbijanja sivog tržišta. 

U Nacrt konačnog prijedloga zakona o vinu (EU) unesene su i Uredbe Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u sektoru vinarstva.

U tijeku virtualni sajam poslova u turizmu

GRAD PAZIN O EKOLOŠKOJ KATASTROFI U POTOKU: Mulj s Lakote je bezopasan