in

GRAD PAZIN O EKOLOŠKOJ KATASTROFI U POTOKU: Mulj s Lakote je bezopasan

Foto: Građanska inicijativa Naš Potok

-Ovom medijskom konferencijom voljeli bismo potvrditi aktivno sudjelovanje gradskih službi u slučaju Lakota i dopuniti informacije koje građani dobivaju iz medija, a tiču se posljedica obilne kiše i nevremena koje je pogodio Pazin 2. veljače ove godine. Voljeli bismo istaknuti kako Grad Pazin i trgovačko društvo Usluga od samog počeka rade na rješavanju posljedica nevremena i nastalih šteta a sve u suradnji s Hrvatskim vodama, građanskom inicijativom (GI) „Naš Potok“, te javnom ustanovom Natura Histrica, piše u priopćenju Grada Pazina vezano za ekološku katastrofu koja je nakon obilnih padalina početkom veljače koje su s odlagališta otpada Lakota isprale mulj koji je zajedno sa smećem završio u Pazinčici i Pazinskoj jami. O tome su izvijestili svi mediji u zemlji. U priopćenju se tvrdi da je mulj s Lakote bezopasan.

-Naime, početkom veljače, na području Pazinštine u jednom danu palo je 97,2 mm kiše što premašuje mjesečni prosjek za veljaču. Uslijed takvog nevremena došlo je do prodora vode i odrona materijala s gradilišta na kojem se izvode radovi na kanaliziranju bujičnog potoka Drazej a u blizini bivšeg odlagališta inertnog građevinskog otpada Lakota. Građevinski materijal, kameni mulj i određena količina plastike zaustavili su se u koritu i blizini vodotoka. Odmah po dojavi posljedica onečišćenja, radnici trgovačkog društva Usluga započeli su radove čišćenja vodotoka, o čemu smo pravovremeno izvijestili javnost, piše nadalje Grad Pazin u svom priopćenju.

Dodaje se da je vodotok očišćen zahvaljujući također angažmanu građana grada Pazina i to akcijom čišćenja u organizaciji GI „Naš Potok“ za koju je Usluga osigurala odvoz prikupljenog otpada a Grad Pazin topli obrok za sve sudionike akcije.

-Po pitanju štetnosti odloženog građevinskog materijala, voljeli bismo napomenuti da su sve dosadašnje analize pokazale da je mulj koji se odlagao na odlagalištu Lakota neopasan. Zadnja takva analiza izrađena je u siječnju 2019. godine od strane Hrvatskog geološkog instituta a po narudžbi tvrtke Kamen Pazin. Nadalje, nakon nagađanja o mogućem onečišćenju podzemnih voda uslijed velikih količina oborina na području Istre, Vodovod Pula je poduzeo preventivno izvanredna ispitivanja kvalitete vode na području vodoopskrbe vodom iz izvora Rakonek i potvrđena je zdravstvena ispravnost vode prema rezultatima ispitivanja internog laboratorija, pojašnjavaju iz Grada Pazina.

Na području Lakota u tijeku su radovi na novom kanalu, u skladu s nalogom inspekcije i pravilima struke. Dovršetkom radova osigurat će se nesmetan protok bujice, stabilnost terena i prometnice koja povezuje Pazin s Rijekom i u konačnici privesti ovo područje namjeni prema prostornom planu, naglašavaju iz gradske uprave i ističu da je što skorija sanacija predjela Lakota, bujice Drazej i Pazinskog potoka od velike važnosti za Grad Pazin i njegove građane, pa i ovim putem zahvaljuju svima koji zajedno s njima rade na rješavanju ovog problema.

Zakon o vinu ide u SABOR: Uspostavljaju se četiri marketinške vinske regije

Policija utvrdila 13 prekršaja na odmorištu Bačva na Ipsilonu