in

Županija osigurala 941.000 eura za luke u Puli, Poreču, Rapcu, Umagu, Novigradu i Rovinju

Foto Istarska županija

Istarska županija osnivač je pet lučkih uprava te kontinuirano izdvaja znatna proračunska sredstva za njihove projekte, a u ovoj su godini ona znatno povećana. Naime, u 2023. godini je tako za sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu lučkih područja luka otvorenih za javni promet u županijskom proračunu osigurano 941.000,00 eura, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od čak 23 %. Za Lučku upravu Pula namijenjeno je 260 tisuća eura; za LU Poreč, Rovinj i Umag-Novigrad osigurano je po 175 tisuća eura, a za LU Rabac 156 tisuća eura.

Ugovore o dodjeli sredstava danas su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić, ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović te ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Doriano Labinjan. Potpisivanju je prisustvovao i resorni pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović.

Za Istarsku županiju, poručio je župan Miletić, je posebno značajan i važan lučki sustav morskih luka, a posebno luka otvorenih za javni promet.

„Od 1999. godine kada su županijske lučke uprave osnovane i od kada upravljaju lukama otvorenim za javni promet pod okriljem Županije kao svog osnivača, ukupni lučki sustav u Istri doživio je povećanje ukupnih kapaciteta te osigurao značajna investicijska ulaganja u gradnju i rekonstrukciju objekata lučke infrastrukture“, istaknuo je župan i nastavio:

„Sve luke kojim upravljaju Županijske lučke uprave imaju izrazito važno značenje za osiguravanje boljeg i kvalitetnijeg života ljudi čiji je život neposredno vezan za more, pomorstvo, ribarstvo i rekreaciju na moru na način da im se osiguraju komunalni vezovi u luci. Drugo, a ne manje značajno, vidljiva su ulaganja u ribarsku infrastrukturu u lukama otvorenim za javni promet, npr. izgradnja ribarskog gata u Vrsaru i ribarskog dijela u luci Santa Marina te osiguravanje velikog broja tranzitnih vezova u svim lukama otvorenim za javni promet iz čijih se prihoda jednim dijelom osigurava održivost razvoja. U svim lukama se redovno obavlja i ukrcaj i iskrcaj putnika u unutarnjem i međunarodnom prometu. Ulaganjem u luke od županijskog i lokalnog značaja se planira osiguravanje dovoljnog broja komunalnih vezova za građane jer je Istarska županija prepoznata potreba osiguravanja većeg broj komunalnih vezova za građane, a to je vidljivo iz već realiziranih novoizgrađenih luka kao što su Sjeverna luka San Pelagio u Rovinj i Trget“.

Također, župan se osvrnuo i na dobru suradnju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije i jedinica lokane samouprave. Zahvalan je i Ministarstvu koji se financijski uključio u određene projekte, koji se tiču upravo lučke infrastrukture.

„Upravo primjer Istarske županije ukazuje na dobru koordinaciju i suradnju svih dionika koji su uključeni u upravljanje lučkim sustavom, što u konačnici rezultira financijski samoodrživim sustavom uz neposredniji oblik upravljanja lukama“, zaključio je župan.

Prisutni ravnatelji i ravnateljica lučkih uprava istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom, te su zahvalni na dodijeljenim im financijskim sredstvima. Osvrnuli su se na investicije u tijeku, a pripremaju se i brojni novi projekti koji bi se kandidirali na dostupne EU fondove, priopćeno je iz Istarske županije.

Foto Grad Poreč - Savjetovalište za oboljele žene počelo s radom

POREČ: S radom počelo Psihoonkološko savjetovalište za žene oboljele od raka dojke

Foto Mažoretkinje Višnjan

VIŠNJAN: Ivana i Jelena Kraljević osvojile zlato i srebro na državnom prvenstvu