in

POREČ: S radom počelo Psihoonkološko savjetovalište za žene oboljele od raka dojke

Foto Grad Poreč - Savjetovalište za oboljele žene počelo s radom - Ilustracija

U prostorijama Doma zdravlja Poreč ovaj je tjedan počelo s radom „Psihoonkološko savjetovalište za žene oboljele od raka dojke“. Riječ je o projektu nastalim u suradnji Istarskih domova zdravlja i Grada Poreča koji je u proračunu osigurao sredstva za provedbu.

Prvo grupno i individualno savjetovanje održano u utorak 21. veljače, a u planu je održavanje savjetovanja dvaput mjesečno, odnosno svaki prvi i treći utorak u mjesecu uz stručnu podršku dr.spec.medicine psihijatra Tomislava Peharde. Doktor Peharda pohvalio je ovu inicijativu i uspostavu psihoonkološkog savjetovališta, jer su organizatori prepoznali važnost psihološke pomoći kao integralnog dijela onkološkog liječenja. – Koristi takvih programa vidljive su kroz višu razinu informiranosti onkoloških bolesnika i članova njihove obitelji, intelektualni i emocionalni uvid u primarne uzroke izazova bolesnika, te unapređenje kvalitete života, kazao je doktor Peharda. Polaznice prve grupe pozdravila je i Tihana Mikulčić, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, mlade i civilno društvo u Gradu Poreču.

Projektna ideja nastala je temeljem već održanih grupnih savjetovanja te iskazivanjem potreba za češćim grupnim susretima i individualnim terapijama oboljelima i njihovim obiteljima. Projekt uključuje grupno savjetovanje, individualno savjetovanje, četiri događanja čiji je cilj osvještavanje ciljnih skupina o važnosti prevencije malignih oboljenja, te psihološkim aspektima savladavanja ovih vrsta oboljenja.

Naručivanje za uključivanje u ovo savjetovalište bit će omogućeno putem liječnika obiteljske medicine, koji će sustavno biti uključeni u cjelokupan proces podrške onkološkim bolesnicima, saznajemo iz Grada Poreča.

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

Učenici porečke Balote izvrsni u Vrsaru na natjecanju iz njemačkog – Čak šest medalja!

Foto Istarska županija

Županija osigurala 941.000 eura za luke u Puli, Poreču, Rapcu, Umagu, Novigradu i Rovinju