in

Grad Novigrad među potpisnicima ConsumeLess Plus Memoranduma o razumijevanju

Nedavno je u Institutu za poljoprivredu i turizam potpisan Memorandum o razumijevanju projekta ConsumeLess Plus s lokalnim dionicima. Potpisnici Memoranduma su Istarska županija, gradovi Novigrad, Labin, Rovinj, Poreč, te turističke zajednice Pule i središnje Istre.

Naime, dana 1. lipnja 2021. Agencija za energiju i vodu vlade Malte (vodeći partner) u suradnji s Ambiente Italia srl – Italija; Larnaca-Famagusta District Development Agency – (ANETEL) – Cipar; Institutom za poljoprivredu i turizam – Hrvatska; Gradom Kotor – Crna Gora; Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azur – Francuska te uključujući pridružene partnere Istarsku županiju – Upravni odjel za turizam – Hrvatska; turističku zajednicu Larnaka – Cipar; turističku organizaciju Kotor – Crna Gora; regionalnu federaciju turističkih ureda Provence-Alpes-Côte-d’Azur-Francuska i Upravu za turizam Malte započele su provedbu projekta CONSUME-LESS PLUS, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg MED.

Cilj projekta je pokazati da je ConsumeLess destinacija ona, koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizira prirodne resurse, usluge ekosustava, kulturnu baštinu te se usredotočuje na lokalno gospodarstvo i zajednicu. Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetitelja što je dodana vrijednost za konkurentnost destinacije, osobito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom COVID-19.

Svrha potpisivanja Memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga (hotela, privatnih smještaja, kampova, kafića i restorana, ljetovališta na plaži, trgovina lokalnom hranom i rukotvorinama) smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom, nudeći turistima odabir usluga koje mogu smanjiti potrošnju vode i energije te stvaranje otpada te bolje upoznati i cijeniti lokalne proizvode tijekom svog boravka. Kako je navedeno u Memorandumu uzimajući u obzir da turizam donosi niz negativnih vanjskih utjecaja, turističke destinacije moraju se suočiti s dodatnim izazovima koji se odnose na uštedu vode i energije, sprječavanje i gospodarenje otpadom zbog svojih geografskih i klimatskih obilježja, sezonalnosti i specifičnosti turističke industrije. Ti izazovi prijete zaštiti i očuvanju usluga ekosustava – mora, plaža, prirodnih resursa te proizvoda koje nude turističke destinacije, a koje osiguravaju ne samo ekološki opstanak, već i njihovu atraktivnost.

Partneri usvajaju Consume-less model koji se temelji na kvalifikaciji obalnih gradova kao “consume-less” destinacija te pomicanju aktivnosti kroz inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju, izravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je implementacija “CONSUME-LESS” oznake, koja se dodjeljuje privatnim ili javnim operaterima (pružateljima turističkih usluga) potpisujući obveze implementacije obveznih i dobrovoljnih akcija s ciljem smanjenja otpada te potrošnje vode i energije.

Tijekom veljače 2022. godine planirane su edukacije za pružatelje turističkih usluga, a kako bi se upoznali i uključili u provedbu projekta, odnosno kako bi ispunili uvjete za dobivanje „ConsumeLessMed“ oznake.
Na događanju voditeljica projekata u Institutu dr. sc. Kristina Brščić predstavila je sadržaj Memoranduma te način suradnje s potpisnicima u mjesecima koji slijede. Naime, trajanje projekta je do 30. lipnja 2022. godine.

Potpisivanju Memoranduma prethodio je pozdravni govor ravnatelja u kojem se zahvalio svima koji su se odazvali i podržao buduću realizaciju projekta ConsumeLess Plus. Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković spomenula je kako Istarska županija intenzivno radi na održivosti turizma već duži niz godina u sklopu kojeg razvijaju projekte poput „EcoDomus“ i „Istra ecoexperience“. Naglasila je kako je bitno uključivanje lokalnih turističkih zajednica i lokalne samouprave u projekte održivog razvoja te istaknula kako je potrebno kvalitetnije komunicirati i umrežavati dionike radi održivog razvoja turizma u Istri.

Potpisnici Memoranduma s Institutom za poljoprivredu i turizam su Istarska županija, gradovi Novigrad, Labin, Rovinj, Poreč, te turističke zajednice Pule i središnje Istre.

Zbog epidemioloških mjera dio potpisnika prisustvovao je uživo, a dio na daljinu. Na događaju su bile predstavnice Istarske županije, pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, Gordana Lalić, direktorica poduzeća Parentium d.o.o. ispred Grada Poreča, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule te Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. Na daljinu, putem e-maila sudjelovali su predstavnici Grada Novigrada, Grada Rovinja i Grada Labina.

Foto obitelj Konović mini knjižnica knjige jurićev kal barban

Mini knjižnicu dobio i Jurićev Kal – Besplatno do knjige u svako doba

ocjenjivanje kobasica mario bratulić sveti petar u šumi

S KLOBASICOM U EU: U Sv. Petru u Šumi izabrani hrvatski šampioni