in

Grad Poreč isplaćuje pomoć građanima koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji zbog rasta cijena energenata

Foto Marinela Žiković

Grad Poreč osmislio je niz mjera kako bi svojim sugrađanima ublažio posljedice porasta cijena energenata, među kojima je i Odluka o pomoći građanima koji se nalaze u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata za 2023. godinu, a koju je gradonačelnik potpisao ovoga tjedna.

Podsjetimo, Grad je i prošle godine za 53 porečke obitelji isplatio jednokratne pomoći kako bi onima kojima je to najpotrebnije ublažio posljedice poskupljenja energenata u 2022. godini u iznosu od 1000 kuna (132,72 eura), koliko će se isplaćivati i ove godine. Ovo je samo jedna od novih mjera- oblika pomoći koje će Grad financirati s ciljem zaštite najranjivijih skupina građana u vremenima stalnog porasta cijena.

Osim uvođenja novih, u proračunu za 2023. godinu povećani su i iznosi planiranih sredstava za postojeće programe  naknada i pomoći osobama i obiteljima u socijalnoj potrebi, kao što su primjerice: jednokratne pomoći, naknade za besplatan boravak djece u jaslicama i vrtićima,, naknade za besplatan boravak produženi boravak učenika u osnovnim školama naknade za prijevoz učenika iz obitelji u socijalnoj potrebi i dr. Ovdje treba posebno istaknuti i jedan oblik mjesečne pomoći porečkim umirovljenicima s najnižim mirovinama, po kojem je Poreč drugačiji u odnosu na ostale lokalne zajednice, jer takove obitelji pomaže kontinuirano tijekom cijele godine, a ne samo povodom prigodnih datuma. Dodatno, povećani su uvjeti, odnosno, limiti prihoda do kojih takvi umirovljenici mogu ostvariti pravo i to za 8,42 %, odnosno, za onoliko koliko je bio porast mirovina u proteklom razdoblju.

Novčana pomoć isplaćivat će se građanima koji se nalaze u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata, ukoliko ispunjavaju uvjete određene Odlukom za ostvarivanje ovog prava.

Pravo na pomoć ostvaruju osobe:

  • koji su državljani Republike Hrvatske,
  • koji imaju prebivalište na području Grada Poreča,
  • koji su korisnici naknade za troškove stanovanja (najamnina, električna energija, voda), temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Poreča,
  • koji su korisnici naknade temeljem Odluke o pomoći umirovljenicima s malim prihodima za 2023. godinu.

Iznimno, u izrazito teškim situacijama, novčana pomoć može se odobriti i građanima koji ne ispunjavaju uvjete iz stavka 1. podstavka 3. i 4. Odluke, o čemu će odluku donijeti Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo.

Novčana pomoć iznosi 132,72 eura (1000 kn) i isplaćuje se jednokratno na tekući račun.

Zahtjev s obaveznim dokazima podnosi se osobnim dolaskom u Upravni odjel za društvene djelatnosti na adresi: Poreč, Obala maršala Tita 4, u prizemlju hodnik desno od ulaza, soba broj 8 (Manuela Krepčić).

Informacije se mogu dobiti telefonskim putem na (052) 634-320.

Izvor Grad Poreč

Foto di Alexa da Pixabay trgovina shopping

Novi izvještaj Državnog inspektorata – Cijene neopravdano porasle. Izrekli skoro 3,5 milijuna kuna kazni

vrsar

VRSAR poziva svoje građane za priključak na optički internet