in

VRSAR poziva svoje građane za priključak na optički internet

Foto TZ Vrsar

Na području Općine Vrsar u tijeku su radovi na projektu “EUBB projekt Poreč, Projektiranje i građenje pasivnog dijela FTTH mreža na području „bijelih“ adresa Grada Poreča te Općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar”.

S radovima se započelo u studenom 2022. godine a trajat će do travnja 2023. godine.
U tom periodu izvesti će se glavna mreža te privodi/priključci za sve građane koji iskažu interes. U Općini Vrsar omogućiti će se priključak za 357 „bijelih“ adresa čiji popis možete preuzeti na slijedećoj poveznici: “bijele adrese”

Svi zainteresirani građani pozivaju se da iskažu interes za izgradnju privoda/priključka za njihov objekt i jave se na prikljucak-porec@t.ht.hr preporučeno do 01.02.2023.

Građanima koji iskažu interes izvesti će se privod do objekta potpuno o trošku izvođača
radova, kao pripremu za buduće priključenje na optički internet, te se time ne obvezuje
korisnika na ugovaranje usluge, već će on to moći u bilo kojem trenutku te s bilo kojim
operaterom koji nudi usluge optičkog interneta na tom području.

Podsjetimo, Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar, čime će na utvrđenih 7.979 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te suburbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar viša od 68 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 40 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 28 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Foto Marinela Žiković

Grad Poreč isplaćuje pomoć građanima koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji zbog rasta cijena energenata

Lokacija buduće benzinske crpke u Funtani - Foto Tanja Kocijančić

Na ulazu u FUNTANU uskoro kreće gradnja benzinske postaje. Donosimo detalje