in

Grad Poreč otpisuje dugove do 5.000 kuna

© IstriaTerraMagica.eu

Vijećnici Grada Poreča na zadnjoj su sjednici donijeli odluku o otpisu dugova fizičkim osobama. Tom se odlukom, temeljenom na Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama koji je stupio na snagu 21. srpnja, uređuju uvjeti, način i postupak otpisa dospjelog neplaćenog duga, kamata i drugih pripadajućih troškova dužnika za koje se provodi ovršni postupak koji nije naplaćen ovrhom, a koji se odnosi na tražbine Grada Poreča. Predviđeno je da se po osobi otpiše do 5.000 kuna. Odlukom su propisani uvjeti za otpis i postupak jednokratnog otpisa dospjelog neplaćenog duga za kategoriju javnih davanja (komunalna naknada, spomenička renta, porez na kuće za odmor, porez na korištenje javne površine, porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića te porez na tvrtku), te za nejavna davanja (zakupnina za poslovni prostor).

Odluka temeljena na ovom zakonu donesenom prije gotovo dva mjeseca odnosi se uglavnom na nenaplativa ili vrlo teško naplativa potraživanja koja se godinama povlače po bilancama. Država je omogućila jedinicama lokalnih samouprava da same odluče što će otpisati, te do kojeg iznosa. Iako tako donošenje ovakve odluke za gradove i općine nije obavezno, ali Grad Poreč je nakon analize procijenio kako će postupanje po njenim odredbama rezultirati otpisom potraživanja u visini od oko 450.000 kuna.

Naime, prema podacima Fine u Poreču je na posljednji dan prošle godine bilo 1.556 građana s blokiranim računima i ukupnim dugom od 276,5 milijuna kuna. Grad je do tog trenutka pokrenuo 495 ovršnih postupaka, među kojima i one nad 52 obrtnika odnosno osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Ukupni iznos njihovog duga iznosio je 3,1 milijun kuna, pa je cilj donošenja odluke pomoći i olakšati položaj većem broju fizičkih osoba nad kojima se provodila ili se još uvijek provodi ovrha na novčanim sredstvima po računu radi naplate dospjelog duga prema Gradu. Time se otvara mogućnost za deblokadu njihovih računa i lakše zadovoljavanje osnovnih životnih potreba dužnika i članova njihovih kućanstava.

Opozicijski vijećnici su predložili amandman kojim su zatražili da se iz te odluke izostavi mogućnost otpisa dugova na osnovu poreza na kuće za odmor, smatrajući ga luksuzom, budući da vlasnici takvih nekretnina odlično zarađuju od iznajmljivanja. No, taj amandman nije prihvaćen.

Teksaški masterchefovi u četvrtak kuhaju u Vrsaru

Teksaški masterchefovi u četvrtak kuhaju u Vrsaru

GROZNJAN EX TEMPORE

U Grožnjanu idućeg vikenda 25. Ex tempore