in

Građani POREČA i POREŠTINE dobili novo vozilo za hitnu pomoć vrijedno više od milijun kuna

Foto Tanja Kocijančić

Hitna pomoć u Poreču dobila je danas novo vozilo vrijedno milijun kuna, odnosno zajedno s opremom čak 1,2 milijuna kuna za potrebe građana Poreča i okolnih općina na Poreštini. Na primopredaji su danas bili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu pomoć Istarske županije dr. Gordana Antić, uz djelatnike porečke hitne pomoći i novianre. Naime, Grad Poreč je i ovog puta sudjelovao u nabavci ovog vrijednog i modernog vozila s iznosom od 150 tisuća kuna, a nakon što budu usvojeni proračuni okolnih općina, od 200 do 300 tisuća kuna očekuje se još i od općina Vrsar, Funtana i Tar-Vabriga. Ostatak sredstava dolazi iz EU fondova, naglasila je dr. Antić, konkretno iz uspješno okončanog EU projekta EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području.

Vozilo uz ostalu opremu ima i 200.000 kuna vrijedne respiratore koji su za pacijenti o određenim hitnim slučajevima ključni za preživljavanje, naglasila je dr. Antić.

-Danas je jako lijep dan za naš grad, dostavljeno je još jedno vozilo za hitnu pomoć. Osim nas i ostale samouprave će ga sufinancirati. Prije dvije godine pomogli smo nabaviti još jedno vozilo za hitnu i vjerujem da je služio svojoj svrsi – u dvije godine prevalilo je preko 100.000 kilometara. Ovim putem zahvalio bih se Istarskoj županiji, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu i našoj hitnoj pomoći koja ima zaista pune ruke posla, jer naša bivša općina Poreč se svakim danom sve više širi i povećava a posebno ljeti kada imamo jako puno turista, rekao je gradonačelnik.

Dr. Antić je istaknula da porečka hitna pomoć u svom voznom parku sada ima dva nova vozila, te još dva koja su nešto starija.

-Drago mi je što smo uspjeli doći do još jednog vozila za našu ispostavu Poreč, jer bez dobrog alata nema niti dobre pomoći. Želimo da naš pacijent bude siguran, da brzo dođemo do njega i da možemo raditi sve neophodne postupke za spašavanje ljudskih života, a tu nam je osnova dobro vozilo koje će našeg pacijenta, a i naše osoblje, dobro i sigurno voziti, rekla je dr. Antić i i zahvalila se na pomoći Grad Poreču i općinama Poreštine, kao i svim ostalim gradovima u Istri koji ih podržavaju.

Vozilo marke Volkswagen opremljeno je najnovijom opremom i kako je istaknula Antić uvijek se trude i u edukaciji i opremi pružiti najbolje. Dodala je kako je Zavod do ovog vozila došao zahvaljujući EU projektu Emergency Eurovision koji završava krajem ove godine, a kada je istarski župan poslao resornom ministru inicijativu za stvaranje prekogranične zdravstvene suradnje, koja bi trebala rezultirati da se naši pacijenti mogu liječiti u susjednim državama. 

– Ali projekt je polučio i određena materijalna sredstva koja smo uložili u ovo vozilo. Vozilo košta 1,2 milijuna kuna s ukupnom opremom. Zavod je napravio plan obnove cijelog voznog parka za Istru, ove godine su stigla četiri vozila, a za iduću godinu planiramo tri, zaključila je Antić.

Zahvalnicu je Gradu Poreču za pomoć ovom prilikom uručio dr. Amil Balić, voditelj porečke Ispostave.

Grad Poreč se predodredio, naglasio je Peršurić, da jedan dio proračuna svake godine daje za zdravstvo. Pa je tako istaknuo da Grad Poreč sa susjednim općinama i turističkim zajednicama i inače sufinancira nadstandard hitne pomoći, ne samo za nabavku vozila, nego i za smještaj djelatnika i nabavku potrebne medicinske opreme. Pa su tako i ove godine svi zajedno s gotovo milijun kuna sufinancirali nadstandard hitne pomoći u Poreču kako bi vrata hitne uvijek bila otvorena. S Turističkom zajednicom Poreča na proljeće Grad je sufinancirao nabavu mobilnih respiratora, vrijednih 224 tisuća kuna. Potom redovito financira najam stanova za liječnike i zdravstvene djelatnike koji su potrebni u Poreču, te redovito kupuje potrebne aparate i opremu za ambulante porečkog Doma zdravlja. Prije dvije godine kupljen je EMNG aparat za fizikalnu medicinu, te oprema za sanitetsko vozilo, a lani dijagnostički ultrazvučni uređaj za ginekološku ambulantu. 

MARČANA: TZ i volonteri osmislili jaslice kako bi uljepšali blagdane mještanima

Poreč izglasao novi set mjera pomoći gospodarstvu