in

HAK upozorava na gužve u prometu zbog Tijelova

Gužve na cesti - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Zbog blagdana Tijelova i produljenog vikenda, Hrvatski autoklub u srijedu već u popodnevnim satima očekuje pojačan promet prema jadranskoj obali i Slavoniji, a vozače pozivaju na oprez i strpljenje.

Pred nama su kraj školske godine, ali i pretposljednji vikend u lipnju. Ujedno i produženi vikend s blagdanom i državnim praznikom. U četvrtak, 16. lipnja je blagdan Tijelova, a u srijedu, 22. lipnja Dan antifašističke borbe zbog čega će mnogi otputovati na kraći odmor spojivši tih par dana. Putovat će se već u srijedu poslijepodne, 15. lipnja, no jačanje prometa uz povremene zastoje očekuje se idućeg dana, na samo Tijelovo. Tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama, a u ranim poslijepodnevnim satima na autocestama i važnijim državnim cestama. 

Pojačan, a katkad i jak promet prema jugu očekuje se i tijekom petka, 17. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 18. lipnja u jutarnjim satima. Povratak prema unutrašnjosti, očekuje se tijekom nedjelje, 19. lipnja i na dan praznika, 22. lipnja uz pojačan promet na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3). 

U povratku su pak moguća čekanja na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom (Slavonski Brod, Svilaj, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…). 
Jakog prometa će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim pristaništima i lukama, te na ponekim dionicama gdje su još uvijek u tijeku radovi kojih zbog početka ljetne sezone ima sve manje. 

Osim spomenutih dionica na HAK-ovim internetskim stranicama možete pronaći kartu najčešćih ljetnih gužvi na hrvatskim cestama kako biste bolje mogli isplanirati svoje putovanje i izbjeći ceste gdje se najčešće stvaraju gužve.
 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

 • srijeda, 15. lipnja od 15 do 23 sata,
 • četvrtak, Tijelovo 16. lipnja od 14 do 23 sata,  
 • subota, 18. lipnja od 4 do 14 sati,
 • nedjelja, 19. lipnja od 12 do 23 sata,
 • utorak, 21. lipnja od 15 do 23 sata,
 • srijeda, Dan ant. borbe 22. lipnja od 14 do 23 sata
 • subota, 25. lipnja od 4 do 14 sati i
 •  nedjelja, 26. lipnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. 

SAVJETI HAK-a

Vrlo je važno pridržavati se sljedećih upozorenja:

 • dobro pripremiti vozilo za vožnju – Priprema vozila za ljeto;
 • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
 • prije putovanja se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje); 
 • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
 • uživati u činjenici da putujete na odmor. 

Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone, te putem radijskih emisija. 

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. 

Izvor HAK

Foto Sportska zajednica Grada Poreča

Poreč: Nastavak predavanja za klubove o stručnoj pomoći Sportske zajednice

Učenici OŠ Finide sudjelovali na državnoj razini Hippo Olimpijade

Poreč: Učenici Finide izvrsni na državnoj Hippo English Olimpijadi