in

HANFA upozorava na nove prijevare na Facebooku

Foto Pixabay

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u posljednje vrijeme prikazivati oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Groupa, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na to da se radi o prijevari, pa HANFA poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na takve oglase i ne uplaćuju novac. Iz javno dostupnih informacija proizlazi da se radi o proizvodu koji ni na koji način nije reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje.

Spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes. U samom oglasu nalaze se i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, a tvrdi se i da je kupnja službene kineske kriptovalute moguća samo putem Yuan Pay Groupa.

“S obzirom na to da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana, što je digitalna inačica službene valute, građani doista mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu. No, važno je napomenuti da je riječ o dvije različite stvari te da službena digitalna valuta iza koje stoji država nije isto što i kriptovaluta te da u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom”, ističu u HANFA-i.

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim dijelovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocjenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. godine, ako ne i duže, s obzirom na to da je potrebno riješiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to središnja banka ili komercijalne kineske banke.

Iz HANFA-e su ponovili da čak i kada je riječ o poznatim kriptovalutama, treba imati na umu da je riječ o iznimno rizičnim ulaganjima.

Izvor Privredni.hr

VIŽINADA: Napreduje gradnja sanitarne odvodnje za pet naselja

Porečani iščupali dva boda protiv Varaždina