in

HelloIstria: NETAKNUTA PRIRODA ISTOČNE OBALE ISTRE: Punta Sika raj za kupače

Punta Sika/HelloIstria

Vrlo često niti ne zamjećujemo pored kakvih ljepota prolazimo. Postaju nam sasvim obična stvar jer su nam ili navika, ili nam se neke druge misli roje glavom. A onda u jednom trenu, kada imamo nešto više vremena misliti, dosađivati se, biti kreativni, shvatimo čime smo zbilja okruženi. Već se godinama spuštam na plažu na rt Punta Sika ili Seka, kako ju neki nazivaju, nedaleko Kavrana na istočnoj istarskoj obali. I uvijek iznova kada se s vrha počinjem spuštati prema obali, kažem sebi „koji vau pogled“. Parkiram auto i krenem prema svjetioniku koji viri iz vode nasred mora, piše blog HelloIstria koji otkriva zanimljive kutke Poluotoka.

Izlazeći s puta i zelenila hrasta crnike, planike i kupine, koje mi brani pogled, odjednom dolazim na more i morska sol i vjetar pljusnu mi tijelo. U trenu se cijela opustim. Takav učinak na mene ima ta Punta Sika koja je, dok nije bila asfaltirana cesta do nje, bila poprilično nepoznata i pusta. Danas ovdje dolazi sve više kupača, a kako im i zamjeriti kada je ovo uistinu čisti kutak netaknute prirode.

Purpurno i plavičasto

Za razliku od većine plaža na istočnoj obali Istre, ovdje se sunce spušta jako kasno pa je predivno mjesto za popodnevno i večernje kupanje, a suton će vas dočekati u purpurnim i plavičastim bojama neba. Zalazak sunca u more ovdje nećete vidjeti jer sunce zalazi na drugoj strani iza zelenih brda koja skrivaju zapad.

Stjenovita obala osvojit će one koji žele samoću i intimnost, koji žele sami uživati u ljenčarenju bez prevelike buke. I ne samo to. Kud god da dignete pogled, okružuje vas čista ljepota. Prema jugu vidite krajičak Marlere i šišansku obalu koja polako skreće prema tajanstvenoj zelenoj uvali Budava. Odmah do Punta Sike je predivna uvala Val Kavran. Do nje se može doći samo pješke šumskim putovima ili pak brodicom, a tipična je mala šarmantna šljunčana uvala kakvih na ovoj strani obale Istre ima na pregršt. Pogledate li prema horizontu otvara vam se Kvarner, točnije vidite Cres, Mali Lošinj, pa čak i Unije. Pogled dalje seže prema ulazu u Raški kanal i Koromačnu. Dalje iza njih vide se planine. Dramatičnih li vizura i pogleda.

O povijesti ovog lijepog mjesta i kako do njega doći, te nešto više o Kavranu, odakle se na Puntu Siku najlakše dolazi, pročitajte na www.helloistria.com.

Izvor&Foto HelloIstria

NAJVIŠE SE KUPUJU HRANA I PIĆE – U srpnju su Hrvati potrošili 25,8 milijardi kuna: ‘Očekujemo nastavak pozitivnog trenda’

MALA ŠKOLA O SUVREMENIM TRENDOVIMA U TURIZMU: “ECO FRIENDLY” postaje najvažnija orijentacija u turizmu