in

HODITI I ZDRAVI BITI – jučer hodalo 200 vrtićaraca, u petak će osnovci, a u subotu SVI KOJI TO ŽELE

I ove godine Poreč se pridružuje 6. javnozdravstvenoj manifestaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije naziva HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO 2019. Manifestacijom se ističe značaj kretanja za zdravlje i zagovara osobna odgovornosti svake osobe za vlastito zdravlje kroz zdrave životne izbore i navike zagovarajući moto „živjeti zdravo“.

U Poreču ćemo tim povodom u tjednu oko Svjetskog dana zdravlja organizirati hodanje djece. Pa su tako polaznici vrtića hodali jučer, u petak će hodati poreški osnovci, dok će centralna aktivnost hodanja za sve zainteresirane građane biti održana u subotu, 6. travnja.

-Vesela i razigrana sa svojim odgajateljicama i odgajateljima te stručnim službama i ravnateljima sudjelovala su jučer djeca iz dječjih vrtića Radost I. / II., Paperino, Crvenkapica, 101 Dalmatinac i Cipelići. Nešto manje od 200 predškolaca je pjevalo, plesalo, vježbalo i potom hodalo uz stručno vođenje porečkih kineziologa, stručnih suradnika Zdravog grada Vedrana Vrusa i Zorana Jendrašića. Predškolci su živahno krenuli s tjelovježbom uz more na porečkom kupalištu Naftaplin, potom nastavili hodati do hotela Mediteran pjevajući putem svima dobro znane stihove „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može …“. Putem su praćeni pogledima punih simpatija slučajnih prolaznika. Potom su nastavili s igrom na tratini pored Mediterana, odmorili i vratili se u svoje vrtiće. U lijepo sunčano jutro važni odrasli, koji o djeci brinu u porečkim vrtićima, svojim izborom da se uključe u aktivnost demonstrirali su djeci dva važna preduvjeta za zdravlje: kretanje i građenje dobrih odnosa kroz povezivanje, igru i druženje na otvorenom. Ovogodišnje ushićenje završilo je idejom da se iduće godine u vrtićki dan za hodanje i tjelovježbu u Poreču uključe i srednje vrtićke grupe pa je moguće da iduće godine u aktivnost uključimo još više veselih mališana, poručili su iz Zdravog grada.

U Poreču organizaciju ove aktivnosti  vodi Zdravi grad uz podršku Grada te u suradnji s partnerskim organizacijama – porečkim vrtićima i osnovnim školama, Domom za starije i nemoćne Poreč, Klubom umirovljenika Galija i njihovom sekcijom dijabetičara, Društvom invalida, Crvenim križem i porečkim kineziolozima.

Hodanje za građane, u subotu, bit će na poznatoj trasi od Općinskog suda Poreč do Zelene lagune. Na startu će hodači koji to žele  moći izmjeriti krvni u tlak uz pomoć susretljivih medicinskih sestara Doma za starije i nemoćne te šećer u krvi uz volonterke sekcije dijabetičara Kluba Galija. Hodanje će biti prilagođeno aktivnim rekreativcima (dulja trasa: Sud-Plava i Zelena laguna-oko Parentiuma do Ski lfta i natrag) te  roditeljima s malom djecom, starijima i osobama s invaliditetom  (Sud-Plava i Zelena laguna do Ski lifta). Bit će osiguran po potrebi i volonterski prijevoz vozilima Doma, Crvenog križa i Društva invalida za roditelje s malom djecom, starije hodače i osobe s invaliditetom. Kraj Ski lifta sve hodače očekuje ručak (ukusni grah) i voda koje osigurava Grad Poreč. Sve hodače će na ovoj prelijepoj trasi uz more voditi naši suradnici kineziolozi, Vedran Vrus i Zoran Jendrašić koji će voditi i tjelovježbu na startu i cilju te pratiti fizioterapeutkinje i medicinske sestre Doma za starije i nemoćne, ekipa Zdravog grada te volonteri Društva invalida i Crvenog križa.

UMAG: Na tuđe ime sklopio pretplatu, pa kupio i preprodao mobitel

Na porečku rivu stigle nove rampe koje očitavaju tablice