in

Hrvati sve više recikliraju, ali još uvijek nedovoljno

Ilustracija

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je preliminarni izračun stope odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, stope oporabe i stope recikliranja za 2019. godinu na nacionalnoj razini. Stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada u prošloj godini iznosi oko 37 posto što je povećanje za šest posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 31 posto.

“Ovo je najveći godišnji porast odvojenog sakupljanja do sada. To nas iznimno veseli jer pokazuje da idemo dobrim smjerom. Ključno je da svi, od građana, preko jedinica lokalne samouprave, do nacionalne razine, nastavimo svakodnevno raditi na uspostavi sustava održiva gospodarenja otpadom”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Uz otpad, sakupljen u organizaciji jedinica lokalne samouprave, izračun uključuje i količine koje potječu iz uslužnog sektora, kao što su papir i karton iz škola i vrtića, biootpad iz restorana i hotela itd. te posebne kategorije komunalnog otpada prikupljene putem sustava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (ambalažni otpad, elektronički otpad).

Porast odvojenog sakupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom je rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave, dok se znatnije povećanje ambalažnog otpada najvećim dijelom može pripisati aktivnostima odvajanja otpada iz uslužnog sektora.

recikliranje boca Foto: Shutterstock

Tek se 30 posto otpada reciklira

Stopa oporabe za ukupni komunalni otpad u 2019. godini za Republiku Hrvatsku iznosila je 30 posto, isto kao stopa recikliranja za ukupni komunalni otpad, što je povećanje od pet  posto u odnosu na 2018. godinu.  

Inače, u Europskoj uniji prosječno se proizvede 486 kilograma otpada po glavi stanovnika godišnje, a u Hrvatskoj 416.

Zanimljivo je da zemlje poput Danske, Norveške i Švicarske proizvedu gotovo dva puta više otpada od Hrvatske po glavi stanovnika, ali ga i više recikliraju. Tako prosječan Švicarac godišnje proizvede oko 706 kilograma otpada, a od toga 371 kilogram reciklira.

U Sloveniji se od 471 kilograma reciklira 272, dok se u Rumunjskoj proizvede najmanje otpada po glavi stanovnika godišnje, samo 272 kilograma od kojih se reciklira manje od 40.

Izvor Privredni.hr

TAR – Otvoren javni poziv za sufinanciranje projekata i programa iz općinskog proračuna

Odlične vijesti iz Istre: U srijedu opet bez novozaraženih