in

Hrvatska i njemačka policija u Istri na obuci o zaštiti ljudskih prava

Foto Policijska uprava istarska

Uspješna suradnja hrvatske i njemačke policije nastavlja se kroz obuku policijskih službenika o zaštiti državne granice, a naglasak je na poštivanju ljudskih prava

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

U Valbandonu je danas otvorena druga od ukupno tri obuke pod nazivom ”Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights” (”Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava”). Riječ je o obuci koji zajedno provode Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke, kao nastavak projekta koji se provodio u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

”Drago mi je što vidim velik broj policijskih službenika iz različitih zemalja, što samo potvrđuje dobru suradnju koju Policijska akademija ima s drugim zemljama u cilju jačanja policijskog obrazovanja. Svi imate bogato iskustvo u poslovima koji obuhvaćaju zaštitu državne granice te sam uvjeren da možete puno naučiti jedni od drugih, ali i od naših iskusnih trenera. Nadam se da ćete stečeno znanje prenijeti kolegama u svojim zemljama i da ćemo na taj način poboljšati međunarodnu suradnju i naše aktivnosti po pitanju problematike suzbijanja nezakonitih migracija”, rekao je danas na otvorenju obuke načelnik Policijske akademija Josip Ćelić, napomenuvši kako policijski službenici u svim zemljama imaju jednake zadaće, a to su provedba zakona i zaštita života građana i njihove imovine.

Ovotjedna obuka provodi se uz potporu Uprave za granicu i Policijske uprave istarske, a policijski službenici imat će priliku kroz praktične vježbe i simulaciju stvarnih uvjeta na terenu naučiti kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu će naglasak biti na zaštiti ljudskih prava. Na obuci sudjeluje 19 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontex trenere Martinu Grdinić i Krešimira Kanižu, obuku provode i njemački treneri Jochen Gruben i Stepan Vosse, dok će se online putem uključiti i Dirk Ruge.

”Drago mi je što ovaj uspješan projekt nastavljamo provoditi bilateralno, što samo potvrđuje uspješnu dugogodišnju suradnju između hrvatske i njemačke policije. Suzbijanje nezakonitih migracija ozbiljan je problem koji možemo riješiti samo ako radimo zajedno te ako razmjenjujemo iskustva i najbolju praksu postupanja”, istaknuo je njemački policijski časnik za vezu Uwe Dietrich.

Svakako je bitno napomenuti kako je uspješna suradnja između hrvatske i njemačke policijske akademije dodatno osnažena tijekom obilježavanja Dana policije, kada su čelnici dviju akademija u Zagrebu potpisali Pismo namjere u cilju nastavka suradnje u budućim zajedničkim projektima.

Projektom koji zajedno provode hrvatske i njemačka policijska akademija nastoji se povezati policijske službenike zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću. ”Ovo nije samo obuka za naše polaznike, već i na nas koji je provodimo jer je bit svega da učimo jedni od drugih, razmjenjujemo znanje i pronalazimo najbolje načine postupanja kako bismo ojačali kapacitete granične policije. Zajednički cilj nam je učinkovita zaštita državne granice, uz posebnu brigu oko ranjivih skupina i zaštitu ljudskih prava”, pojasnila je zamjenica načelnika Policijske akademija Mirjana Abramović, istaknuvši pritom važnost partnerske suradnje, zajedništva i timskog rada. ”Ponosna sam na svoj tim i trenere s kojima radimo već niz godina. I kroz vježbe koje smo pripremili polaznici će moći jačati timski duh i zajedništvo te naučiti kako je sve što pojedini član tima poduzima usmjereno na ispunjenje zajedničkog cilja”, rekla je Abramović.

Izvor PU istarska

benzinska postaja crpka

Vlada opet ograničila cijene goriva

Novigrad - Foto TZ/Cappellari mandrač riva

NOVIGRAD: Nastavljaju se radovi na podzemnoj infrastrukturi starogradske jezgre