in

HUT: Nijemci najčešći gosti u Hrvatskoj, značajan skok dolazaka s gotovo svih tržišta

Novigrad - Foto Cappellari/TZ

Hrvatsku su ove godine posjetili gosti iz čak 70 zemalja, pri čemu je broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu porastao s čak 65 tržišta. Podaci iz sustava eVisitor i eCrew pokazuju da su Nijemci i dalje najbrojniji gosti po svim pokazateljima. Gostiju iz Njemačke od početka godine do kraja kolovoza bilo je ukupno 2,1 milijuna, a ostvarili su 15,9 milijuna noćenja.

Gosti iz Njemačke su od početka godine do jučer ostvarili čak 27,8 posto svih turističkih noćenja u komercijalnim turističkim objektima. U odnosu na 2020. njemačkih turista bilo je 53 posto više, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. zabilježeno čak 200.000 više dolazaka iz Njemačke.

Drugi najbrojniji gosti ove godine su gosti iz Slovenije koji su ostvarili 7,9 milijuna noćenja, što je 3,4 posto više nego lani, zatim Poljske (5,8 milijuna noćenja, odnosno 43 posto više nego 2020.) i Austrije (4,9 milijuna noćenja, što je preko dvostruko više u odnosu na 2020.). Značajno je porastao i broj turista iz Italije, oni su ove godine u prvih osam mjeseci u Hrvatskoj zabilježili 1,9 milijuna noćenja, odnosno 41 posto više nego lani.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Giovanni Cernogoraz prvak Hrvatske, SD Gusar ekipno treći

U Puli otvoreni „Dani društvenog poduzetništva i društvenog inoviranja u Istri“