in

HZJZ smanjio cijenu PCR testa, u Istri ostaje 750 kuna

Foto HZJZ

Od 7. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba. Pa tako test na SARS-Cov-2 RT-PCR košta 500 kuna, brzi antigenski test na COVID-19 stoji 150 kuna a prijevod nalaza na engleski jezik plaća se dodatnih 125 kuna.

To su cijene koje će platiti stanovnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije u tamošnjim testnim centrima, što se pak ne odnosi na testiranje putem uputnice koje je besplatno.

HZJZ je smanjio cijene, ali to nije učinjeno i u Istarskoj županiji. Bar ne još. Naime, kako je navedeno na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije PCR test i dalje košta 750 kuna, a brzi antigenski test 200 kuna. Dakle, svi oni koji trebaju test radi poslovnog puta u inozemstvo moraju platiti tu cijenu, a testirati se mogu u Puli uz prethodnu najavu i dobivanje termina. Popusti su dogovoreni za članove Obrtničke komore, tj. za istarske obrtnike koji plaćaju odnedavno PCR test 375 kuna. Niže cijene dogovorile su, kako doznajemo, i pojedine velike turističke tvrtke, te sportski klubovi.

HRT je napravio prilog o tome, pitavši sugovornike zašto se cijene razlikuju od županije do županije. Evo primjera – u Istarskoj cijena PCR testa stoji 750, u Primorsko- goranskoj 490, a u Ličko senjskoj čak 800 kuna. 

– Cijena je isključivo napravljena sukladno cjeniku HZZO-a, a razlike u odnosu na druge županije ne bih komentirao. Cjenik HZZO-a kaže da je cijena testa 390 kn. Ta se cijena zavodu naplaćuje ako na testiranje dođete s uputnicom, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ za HRT. 

– Svatko može dobiti uputnicu za testiranje, osim ako nisu drugi razlozi za testiranje kao npr. putovanje, i to se naplaćuje 390 kuna, a ostalo je tržišna kategorija, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

A tu tržišnu kategoriju i ostatak cijene određuje upravno vijeće ustanove koja provodi testiranja. Dakle – županijski zavodi za javno zdravstvo. Iz istarskoga poručuju – naša cijena je viša jer naš test pruža potpunu uslugu. 

– Od načina uzimanja uzoraka, dostave uzoraka do izdavanja nalaza u toku istog dana, korisnik dobije i na svoj mail analitičko izvješće i po potrebi dobije analitičko izvješće na stranom jeziku ako je to potreba, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj HZJZ-a Istarske županije. 

No Riječani slanje na mail ili prijevod testa dodatno ne naplaćuju, objavio je HRT. 

Cijene su po Hrvatskoj dosta šarolike, a koliko iznose po županijama, odnosno gradovima možete pogledati u tablici objavljenoj na https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763

Cijene u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije možete pogledati na linku https://www.zzjziz.hr/fileadmin/user_upload/slike/novosti/2021/KORONAVIRUS/18.03.2021/HR_-_TESTIRANJE_na_SARS-CoV-2.pdf

Capak: Izbori ne donose dodatan rizik

Natječaj porečkih LIONSA – Nagrađeni Veronika Rakitovac, Marin Štefanac i Tena Mihoković