in

IN MEMORIAM: Porečan Mato Vasilj, dugogodišnji predsjednik Ženskog kuglačkog kluba Istra

Mato Vasilj s kuglačicama porečke Istre

U dobi od 70 godina jučer je u Poreču preminuo dugogodišnji predsjednik porečkog Ženskog kuglačkog kluba Istra Mato Vasilj, koji je tu funkciju obavljao čak 18 godina. Vasilj je ove godine od Sportske zajednice Grada Poreča dobio vrijednu nagradu za životno djelo u području sporta, kao dugogodišnji sportski djelatnik.

Mato Vasilj s predsjednikom Gradskog vijeća Adrianom Jakusom

“Nažalost jutros nam je stigla tužna vijest da nas je nakon teške bolesti napustio naš dugogodišnji predsjednik Mato Vasilj. Predsjednik, ali prije svega čovjek koji se borio za naš mali kolektiv, brinuo da nam ništa ne nedostaje i trpio ženske hireve. Njegovo ime ostat će zabilježeno zlatnim slovima u povijesti našeg kluba jer su pod njegovim vodstvom ostvareni najveći rezultati nekog ženskog kolektiva na području Poreča i Istre. Osvojen je Kup Hrvatske, pokorena je Europa više puta, klub je iznjedrio vrhunske igračice koje su i članice reprezentacije Hrvatske. Na kraju možemo reći jedno veliko HVALA našem Mati i da će vječno ostati u našim sjećanjima”, poručile su njegove igračice iz ŽKK Istra.

Mato Vasilj je od 2001. do 2018. bio je predsjednik ženskog kuglačkog kluba Istra, a 2004. godine proglašen je najboljim sportskim radnikom Poreča. U 17 godina mandata s kuglačicama osvojio je u više navrata prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske, Europski kup, NBC Kup, deset su puta proglašeni kao najbolja ženska ekipa Grada Poreča i osam puta kao najbolja ženska ekipa Istarske županije. Godine 2014. dobili su s njim na čelu nagradu Glasa Istre.

Mato Vasilj rođen je 02.10.1950. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a zatim diplomirao na Ekonomskom fakultetu.
U periodu od 1967. do 1972. godine bio je član juniorske ekipe nogometnog kluba Pofalički Sarajevo. U istom periodu bio je član kuglačkog kluba Željezničar Sarajevo s kojim je 1970. godine bio juniorski prvak Sarajeva.
U periodu od 1972. do 1980. godine nastupao je za nogometni klub GP Bosna a nakon toga obnašao je funkciju tajnika tog istog kluba.
Godine 1994. iz rodnog Sarajeva preselio se u Poreč gdje je 21 godinu obnašao dužnost rukovoditelja porezne ispostave Poreč. Iako je zbog poslovnih obveza imao sve manje vremena za aktivnim bavljenjem sportom, sport je uvijek bio sastavni dio njegovog života.

Nacionalni stožer: U utorak 1.350 novih slučajeva, preminulo 56 osoba

Jeste li osjetili lagani potres? U Poreču jesmo!