in

Inicijativa ŽUC-a i Hrvatskih cesta: PLOČE UPOZORENJA stižu u Kadume, ali i na druge ceste u Istri

Stranići/Foto Tanja Kocijančić

“Na inicijativu Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske Županije i Policijske uprave istarske te u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskim cestama pristupilo se postavi ploča kao znak obavijesti koje upozoravaju sudionike u prometu da se snima brzina kretanja vozila na mjestima gdje su postavljene fiksne nadzorne kamere.
Ploče su postavljene u rujnu 2019. godine na županijskim cestama iz naše nadležnosti na tri lokacije i to u naseljima Stranići, Kukuletovica i Vinež.
Na ostalih pet lokacija fiksne kamere postavljene su na državnim cestama u nadležnosti Hrvatskih cesta za koje je u tijeku postupak realizacije”, odgovorio je na naš upit ravnatelj ŽUC-a Robi Zgrablić.

Naime, nedavno smo objavili vijest da su dvije ploče upozorenja postavljene u Stranićima, pa smo tražili od ŽUC-a informaciju gdje će i kada još biti postavljene.

Naime, od ukupno osam lokacija s fiksnim kamerama u Istri dvije su na području Poreča – u Stranićima i Kadumima, gdje ove ploče još nisu postavljene. Ali, očito, bit će uskoro.

Podsjetimo da smo proljetos pisali o fiksnim kamerama koje snimaju brzinu kretanja vozila, ali mogu detektirati i druge prekršaje, kao pričanje na mobitel ili pak vožnju bez sigurnosnog pojasa. Postavljene su diljem zemlje ukupno 122 kamere, a najavljeno je da će ih biti još. Jer crnih točaka na prometnicama ima još jako puno.

No, naši su čitatelji pitali zašto na tim lokacijama gdje su kamere nema i ploča ili prometnih znakova koje će upozoriti da se snima kamerama. Tada je policija izjavila da to po njihovim pravilnicima nije potrebno, jer su javno objavili lokacije na kojima se nalaze sve kamere, kao što redovito obavještavaju i gdje su akcije pojačanog nadzora u prometu.

A, treba to dodati – na tim su lokacijama jasno vidljivi prometni znakovi ograničenja brzine.

Otkad su kamere postavljene u Stranićima i Kadumima na tim se dionicama primjetno vozi sporije, odnosno u skladu s ograničenjem brzine.

Kazne zbog prekoračenja tog ograničenja već su mnogima stigle na kućne adrese od travnja otkad su kamere postavljene.

Ubrzo će vozače posvuda ploče podsjetiti da se na tim cestama snima.

TUŠ A. ŠTIFANIĆA POREČ: Tjedan u znaku projekta Erasmus+ „Lost in Space“ i znanosti

Porečke kuglačice deklasirale Splićanke