in

Inspektorat objavio analize uzoraka spornih bezalkoholnih pića

Foto Istra Terra Magica - prazni frižideri cola cole u trgovini

Državni inspektorat objavio je danas, 9. studenog, nove rezultate analize uzoraka, među kojima je i onaj iz automata na fakultetu u Zagrebu u kojem je Coca-Colu kupio mladić koji je bio hospitaliziran u Zagrebu s ozljedom jednjaka. U nastavku njihovo priopćenje.

“Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka:

  • Coca cola, original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23)
  • Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07
  • Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40

koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim”, piše u priopćenju inspektorata.

U nastavku prvo priopćenje od jučer, a odnosi se na analizu pića Romerquelle iz Rijeke.

“Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove. 

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost.

Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere.”

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

I u Istri prijavljeno nekoliko slučaja tegoba nakon konzumacije bezalkoholnih pića

lokva ferenci

Mali, ali značajan projekt u Vižinadi – Uređuju se bunari i lokve bespovratnim sredstvima