in

IPAK SE MOŽE: Grad POREČ uspio eliminirati desetak BANKOMATA iz starog grada – Uskoro kreće i prisilno uklanjanje

O bankomatima koji su se starogradskim jezgrama turističkih mjesta diljem Jadrana proširili kao gljive poslije kiše puno se puta pisalo. Sve je počelo lanjskog proljeća u Poreču s bankomatom koji je nelegalno postavljen na povijesna vrata u srcu grada i o kojem su pisali gotovo svi hrvatski mediji, pa je red da upravo Poreč izdvojimo jer je ove godine uspio ukloniti već desetak bankomata. Uklonjeni su s lokacija gdje ne smiju biti, ali i zato što nisu imali sva potrebna odobrenja i dozvole. A iz Grada Poreča najavljuju da s borbom protiv ove pošasti nastavlja – tijekom ovog mjeseca, naime, komunalno redarstvo Grada Poreča počet će s postupcima prisilnog uklanjanja za one bankomate koji nemaju sve potrebne suglasnosti, tj. čiji ih vlasnici nisu ni zatražili.

IPAK SE MOŽE: Grad POREČ uspio eliminirati desetak BANKOMATA iz starog grada – Uskoro kreće i prisilno uklanjanje
Nema više bankomata ni u Zagrebačkoj ulici

Uklanjanje bankomata koji nagrđuju povijesnu jezgru nije kratkotrajan postupak, nego to traje, kao i uostalom, većinu toga u Hrvatskoj. Samo treba biti uporan. Bankomat s početka priče, koji je bio pored Trga slobode, uglavljen u povijesnim vratima iz Austro-ugarskog doba u stambenoj zgradi, uklonjen je godinu dana nakon postavljanja!

Evo što kažu iz Grada Poreča kako su uspjeli ukloniti – za sada – jedan dio nelegalnih bankomata.

Novom Odlukom o komunalnom redu Grada Poreča, koja je stupila je na snagu 28. prosinca 2019. godine, propisano je da u centru grada, na vanjskim dijelovima zgrada okrenutim prema ulici ili trgu, nije dozvoljeno postavljati klimatizacijsko-ventilacijska postrojenja, satelitske i druge tv-antene, bankomate kao i druge uređaje bez odobrenja gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno gospodarstvo i uz prethodnu suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela.

Tijekom veljače ove godine, piše u odgovoru, Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča poslao je obavijest svim vlasnicima bankomata u centru grada da do 28. lipnja ishoduju sve potrebne suglasnosti nadležnog konzervatorskog odjela i odobrenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno gospodarstvo za već postavljene bankomate.

IPAK SE MOŽE: Grad POREČ uspio eliminirati desetak BANKOMATA iz starog grada – Uskoro kreće i prisilno uklanjanje
Bankomat na Trgu Matije Gupca prije…

U protivnom, komunalno redarstvo pokrenut će prekršajni i upravni postupak uklanjanja bankomata.

Istom obavijesti, ističu iz gradske uprave, stranke su upoznate da ukoliko ne dostave potrebne suglasnosti za već postavljene bankomate, komunalno redarstvo pokrenut će prekršajni i upravni postupak uklanjanja bankomata.

IPAK SE MOŽE: Grad POREČ uspio eliminirati desetak BANKOMATA iz starog grada – Uskoro kreće i prisilno uklanjanje
… i nakon uklanjanja

Za stranke koje ne postupe po rješenju komunalnog redara najavljeno je da će se pristupiti prisilnom izvršenju novčanih obveza novčanom kaznom sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, a koje iznose više od 20.000 kuna.

Do 1. rujna uklonjeno je desetak bankomata u centru Poreča. Pojedini vlasnici bankomata su u postupku ishodovanja prethodnog odobrenja, a za devet je već ishodovano prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli. Konzervatorski odjel dosad je odbio 11 zahtjeva već postojećih bankomata, dok se pojedini vlasnici još nisu obratili nadležnim službama radi ishodovanja potrebnih suglasnosti.

Stoga će tijekom rujna za bankomate bez potrebnih odobrenja komunalno redarstvo početi s postupcima uklanjanja.

Gradonačelnik Loris Peršurić ističe kako je nova Odluka o komunalnom redu pozdravljena. Navodi da svima onima koji posluju u starogradskoj jezgri ta odluka olakšava funkcioniranje jer su detaljno navedeni svi uvjeti i propisi, usklađeni s Konzervatorskim odjelom u Puli.

-Naravno da su bankomati u turističkom gradu potrebni, ali na način da poštuju grad i lokaciju te da se uklope u prostor i da za to imaju potrebne dozvole. Stvaranje Odluke nije bilo jednostavno, ali sada kad je imamo i kada je sam Konzervatorski odjel ističe kao pozitivan primjer za ostale gradove, vjerujem da će svima koji posluju u gradu olakšati uređenje prostora i dobivanje dozvola, komentirao je gradonačelnik.

POREČ: Marokanski sportaši, među kojima i 3 zaražena koronom, napuštaju Hrvatsku

POREČ: Marokanski sportaši, među kojima i 3 zaražena koronom, napuštaju Hrvatsku

Turneja Dobra energija u Poreču - Kako se udružiti u energetsku zadrugu, kako postaviti solarne panele...

Turneja Dobra energija u Poreču – Kako se udružiti u energetsku zadrugu, kako postaviti solarne panele…