in

Istarska policija će održati predavanje o sigurnosti u prometu osoba treće životne dobi

Foto Policijska uprava istarska

U nastavku predavanja namijenjenih starijim osobama, a koja se posljednjeg ponedjeljka u mjesecu održavaju u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, u ponedjeljak 25. ožujka 2024. godine u 11  sati, policijska službenica Postaje prometne policije Pula  će u Čitaonici Kluba umirovljenika (Giardini 14, Pula) održati  edukativno predavanje na temu: „Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi“.

Naime, demografske prognoze pokazuju da će do 2050. oko 25 % europskog stanovništva imati 65 ili više godina. Sve veći broj starijih osoba odražava se na veću zastupljenost osoba starije dobi u cestovnom prometu u svojstvu vozača osobnih automobila, biciklista ili pješaka, što predstavlja potencijalno povećanje rizika od nezgoda zbog funkcionalnih ograničenja koja se povećavaju sa životnom dobi. Budući da skupina osoba treće životne dobi postaje sve veća, nužno je provoditi ciljane aktivnosti u povećanju njihove sigurnosti.

Na sigurnost starijih sudionika značajan utjecaj imaju fizička ranjivost (starenjem se povećava vjerojatnost smrtnoga ishoda po zadobivanju ozljeda u prometnim nesrećama) i funkcionalna ograničenja koja se u starijoj životnoj dobi, prema psihijatrijskoj literaturi, očituju u smanjenoj prilagodbi novim situacijama, padu koncentracije, pamćenja i pažnje, što može imati značajan utjecaj na sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu.  

Osobe treće životne dobi danas su sve aktivnije, a samim time i česti sudionici u prometu. Održavanje socijalnih interakcija i njihova mobilnost važna je za poboljšavanje kvalitete njihovoga života, no prometna struktura u urbanim sredinama vrlo često nije prilagođena njihovim sposobnostima i potrebama.

Sudionici predavanja moći će se upoznati s važnošću poštivanja prometnih propisa te će dobiti preporuke i savjete za sigurno sudjelovanje u prometu.

lisice mup policija

Istarska policija ga uhitila nakon provale u treći automobil. Na njih nasrnuo alatom za provalu

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija se družila s građanima