in

Istarska policija najavila kontrolu nekorištenja pojasa i nezakonita uporaba mobitela

Ilustracija MUP

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Policijska postaja Rovinj će u utorak 11. srpnja 2023. godine na području grada Rovinja, općina Žminj, Kanfanar i Bale od  9 do 15 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

U prvih 6 mjeseci 2023. godine utvrđeno je 529 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, dok je u istom razdoblju 2022. godine evidentirano 417 prekršaja, što je povećanje za 27% ili 112 prekršaja.

U istom razdoblju utvrđeno je 525 prometnih prekršaja nezakonite upotrebe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, dok je u istom razdoblju 2022. utvrđeno 341 prekršaj, što čini povećanje broja prekršaja za 54% ili 184 prekršaja.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Posljednjih nekoliko godina među vozačima raste i negativni trend nezakonite uporabe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, a koji je jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu s obzirom da vozačima odvraća pozornost s ceste, te ih ometa, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.   

Ilustracija - Foto Policijka uprava istarska

Noćni “fajt” u Istri: Teško ozlijeđen muškarac

Foto Usluga Poreč

U Poreču postavljen Green Bicycle Garage – najsigurnije parkiralište za bicikle u gradu