in

Istarska policija upozora na opasnosti od ostavljanja djece u vozilima

Foto: PU istarska

Policijski službenici distribuiraju letak u turističkim naseljima, kampovima, u domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina. 

Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu:

  • Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Letak je preveden i na tri strana jezika – engleski, talijanski i njemački jezik, a kako bi bio dostupan što većem broju ljudi policijski službenici ga ovih dana distribuiraju u domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva. Budući da na području Istarske županije boravi velik broj turista, letci se uz pomoć stranih policijskih službenika koji sudjeluju u projektu ”Sigurna turistička destinacija” dijele turistima i u kampovima i turističkim naseljima.

Nadamo se kako ćemo na ovaj način spriječiti stradavanje djece od dehidracije u vozilima i povećati njihovu sigurnost!

Jole Čagalj - PR - Foto TZ Tar Vabriga

TAR: Jole i Night Express Band za vikend u čast zaštitnici Sv. Mariji Karmelskoj

Talijansko kazalište u Vižinadi - Foto Zajednica Talijana Vižinada predstava

IL CARRO DI TESPI, talijansko kazalište na trgu stiže u Galižanu s komedijom Lockclown