in

Istarska policija upozorava: U srijedu prometna akcija – vežite se sigurnosnim pojasom i ne koristite mobitel

Ilustracija - Foto Tim Samuel za Pexels

Prometna policija će sutra u Puli provesti pojačani nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula će u srijedu, 20. ožujka 2024. od 7 do 12.30 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje”.

Naime, nadzorom vozila i sudionika u prometu težište je kažnjiva događanja smanjiti na najmanju moguću mjeru. Pojačane aktivnosti usmjeravaju se pritom na suzbijanje tzv. četiri ubojice u prometu, od kojih je nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje prepoznato kao značajan distraktor u prometu. Korištenje mobitela za slanje poruka, pregledavanje interneta ili razgovor tijekom vožnje odvlači pažnju vozača od ceste, što značajno povećava rizik od nesreća.

Ističemo kako je prema istraživanjima reakcija vozača koji koristi mobitel uporabom ruku usporenija za 2.5 sekunde. Vozilo za to vrijeme pri brzini od 50 km/h prijeđe gotovo 35 metara, dok vozač koji vozi brzinom od 100 km/h u istom vremenskom intervalu može prijeći čak 70 metara. Ove brojke jasno ukazuju koliko je vozačima važno osigurati potpunu koncentraciju na vožnju kako bi se smanjila mogućnost nesreća. Sigurnost sudionika u prometu treba biti prioritet, a nekorištenje mobitela tijekom vožnje može spasiti živote. 

Nadalje, ističemo kako pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja pri sudjelovanju u prometnim nesrećama, stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom.

policija

Istarska policija našla tko je provalio u kladionicu

Foto Stolnoteniski klub Novigrad

Novigrađani osvojili medalje na istarskom prvenstvu u Poreču: Istarska viceprvakinja Katia Atanasić