in

Istarski Stožer dao dobre vijesti 10. travnja – NEMA NOVIH OBOLJELIH! Uskoro će Istra sama analizirati uzorke!

Foto Radio Centar Poreč

Nema negativnih nalaza na koronavirus danas, u petak 10. travnja, od jučer uzetog 51 uzorka, a još je jedna osoba izliječena, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na presici u 10 sati u petak, 10. travnja.

Jedan je pacijent izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula uzeto je 46 uzoraka brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

Do sada je testirano 767 briseva, a u samoizolaciji je 908 osoba. Među njima su i građani Istre koji su stigli iz Tunisa i Austrije. Tri osobe koje su avionom stigle iz Tunisa testirane su i negativne su na koronavirus, ali se nalaze u samoizolaciji, kao i oni koji su stigli iz Austrije za koje nalazi još nisu poznati.

Dr. Stojanović je objavio još jednu važnu vijest – u idućih nekoliko dana laboratorij Zavoda za javno zdravstvo bit će spreman i Istra će moći sama analizirati briseve.

-Bit ćemo sposobni analizirati do 50 uzoraka u smjenskom radu, to će biti dovoljno. Znatno ćemo olakšati svima – brzo ćemo dobiti analitička izvješća, posebno u hitnim slučajevima, plus neće biti troškova dostave uzoraka u Zagreb i rasteretit ćemo kolege u zagrebačkoj Klinici Dr. Fran Mihaljević, naglasio je Stojanović.

Zahvalio je svima koji su pomogli da se uspostavi rad laboratorij u Zavodu – osim vlastitih inicijalnih sredstava pomogli su im i Općina Medulin, IKB Umag, tvrtka ATC obitelji Coronica iz Umaga, a dio sredstava dobili su iz humanitarne akcije Crvenog križa „Zajedno protiv korone“.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, kazala je da nema pogoršanja stanja kod pacijenata. Sve više ih se otpušta, naglasila je. Jučer su iz KBC-a Rijeka uspješno vraćeni pacijenti u pulsku bolnicu, a nakon što su bili dva dana na respiratoru.

Šef Stožera Dino Kozlevac naglasio je da se mjera i dalje moramo pridržavati i to tijekom cijelog blagdanskog vikenda. Istaknuo je da nema roštiljanja zbog zaštite od požara kao prvi razlog, a drugi je da se građani ne okupljaju i da ne bude većeg socijalnog kontakta. Zbog toga je zatvorena pulska ulica Lungomare za automobile, a ako se tako procijeni, zatvorit će se i ulaz u Kamenjak. Ophodnje će biti i češće, obilazit će se samo okupljališta po gradovima, nego i plaže i druga mjesta.

Pozvao je građane da se uredno pridržavaju reda za ulazak u trgovačke centre. Naime, jučer su trgovine radile produženo i stiglo je stožeru mnogo prijava za propuste. Neke su, rekao je Kozlevac, bile subjektivne, a tek su u dva trgovačka centra ustanovili da je bilo previše ljudi. Stoga je građane pozvao da se drže pravila ponašanja.

Danas idu na teren i inspekcijske službe koje mogu izreći trenutnu mjeru, a to je zatvaranje trgovačkog centra, sve dok ne budu mjere ponovno zadovoljene, najavio je Kozlevac te čestitamo svim građanima Uskrs, posebno oboljelima koji će blagdanski vikend provesti u bolnici.

POREČKA tržnica se strogo drži mjera, a veliki trgovački centri?

Anti-Covid19 Plan: ŽMINJ donio mjere za pomoć mještanima i gospodarstvenicima – obustave plaćanja i ovrha, oslobađanje troškova vrtića i dadilja…