in

Istarski Stožer: Građani Bujštine bez propusnica od ponedjeljka, od danas analiza briseva na Covid-19 u Puli

Foto Radio Centar Poreč

Dvije dobre vijesti objavljene su na današnjoj presici istarskog Stožera civilne zaštite.

Režim na Bujštini od ponedjeljka bit će kao u ostatku Istre, dakle slobodno kretanje bez propusnica na području bivše općine Buje koja obuhvaća Buje, Umag, Novigrad, Brtoniglu, Grožnjan i Oprtalj, naglasio je šef Stožera Dino Kozlevac.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović naglasio je da svi uzorci briseva koji su jučer uzeti drive-in načinom po Istri i u bolnici stigli su jutros u 8 sati u laboratorij Zavoda u Puli i od danas počinje službeno ispitivanje u Istri. Brisevi više neće putovati u Zagreb u kliniku dr. Fran Mihaljević.

Jučer smo imali dvije pozitivne osobe, a danas jednu pozitivnu na koronavirus, istaknuo je Stojanović. Imamo još jednog ozdravljenog i ukupan broj izliječenih je sada 47.

U samoizolaciji imamo oko 1.050 ljudi trenutno.

Oko 50 godina i dalje je prosjek starosti oboljelih, među kojima prevladavaju muškarci, tj. oko 57 posto. Stojanović je dodao da su oboljeli i dalje većinom u grupi radno aktivnost stanovništva, te da oko 60 posto svih oboljelih dolaze sa sjeverozapadne i zapadne Istre.

Dodao je da pozitivne i dalje možemo imati iz te grupe osoba koje su u samoizolaciji, koje su kontakti već oboljelih. To su epidemiološki kontrolirani slučajevi i ne predstavljaju rizik za opću populciju, naveo je Stojanović i pozvao osobe u samoizolaciji da poštuju sve mjere i da budu odgovorne prema sebi i drugima.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, kazala je da su svi hospitalizirani pacijenti sa stabilnom kliničkom slikom, uključivši troje koje su preuzeli iz Rijeke nakon što su bili na respiratoru. Svi ostali su s blagim ili gotovo bez simptoma i dobro se drže.

I dalje nema oboljelih među zdravstvenim djelatnicima u bolnici, niti imaju nekoga u samoizolaciji.

-Veseli broj ozdravljenih – sada smo na 58 posto ozdravljenih od ukupnog broja oboljelih, naglasila je Hrstić.

Govoreći o tri nova pozitivna u dva dana Kozlevac je rekao da se zbog toga i dalje moramo strpjeti kako bi mogli procijeniti učinak mjera i odlučiti koje će popuštati. Vidjet će kakav će biti trend idućeg tjedna.

-Zato molim sve građane da i za vikend koji je pred nama budu odgovorni i disciplinirano, kao što su bili za Uskrs. Planiramo opet neke mjere, poput zatvaranja pulskog Lungomarea za promet vezilima i Kamenjaka, rekao je Kozlevac.

U tijeku je obrada svih ustanova socijalne skrbi koje brinu o osobama treće dobi. Jučer su podijelili tim domovima zaštitnu opremu, to još nije dovoljno, ali od ponedjeljka će im i dalje stizati, naglasio je šef Stožera.

Dosta upita stožer ima za radnike koji rade u Italiji, odnosno zašto ih se ne tretira kao prekogranične radnike.

-Ne želimo napraviti loš potez. Ovog vikenda ćemo naći rješenje za njih – kako bismo spriječili ulazak virusa iz Italije kod nas, a s druge strane da oni ne izgube posao, kazao je Kozlevac.

Čestitka istarskog župana povodom pravoslavnog Uskrsa

Projekt humane kontrole populacije galeba u zapadnom dijelu Istre se nastavlja