in

Istarski Stožer: Možemo se slobodno kretati, ali sve mjere distanciranja i zabrane okupljanja na snazi DO DALJNJEGA

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, na presici Stožera civilne zaštite u nedjelju, 19. travnja, istaknuo je da jučer i danas nismo imali novooboljele, a u 24 sata imamo i 12 izliječenih, što je ukupno 60 ozdravljenih. Nešto manje od 1.100 osoba je u samoizolaciji.

-Svim tim mjerama kojima se oslobađanja kretanje po našoj županiji ne znači da potenciramo šetnje, nego omogućavamo građanima da se kreću zbog poslovnih i obiteljskih obaveza i to iz nužne potrebe. Sve druge mjere kolektivne zaštite i dalje treba provoditi te je važno da ih se i dalje pridržavamo, naglasio je Stojanović.

Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula, iznijela da su svi pacijenti, njih ukupno 23, dobro. Svi koji su bili na respiratoru su u oporavku, pa se sada 72 % od ukupnog broja oboljelih smatra izliječenim.

-To jako veseli. Što se tiče korisnika domova za starije, svi koji su u programu hemodijalize smješteni su po stacionarima ili u Općoj bolnici Pula, ovisno gdje inače provode dijalizu. Svi djelatnici bolnice su i dalje zdravi i nemamo nikog u samoizolaciji, naglasila je Hrstić.

Božo Kirin, načelnik PU istarske, rekao je da su u protekla dva dana zatekli samo jednu osobu koja  krši mjeru samoizolacije. Bilo je jučer nekoliko dojava građana o većem okupljanju građana, ali nije bilo potrebe za intervencijom. Na kontrolnim točkama nije bilo onih koji su kršili mjere samoizolacije, ali bilo ih je nekoliko koji nisu imali propusnice, pa su vraćeni nazad

-Građani se drže mjera i zahvaljujem im se. Policija je spremna organizirati se po novoj mjeri slobodnog kretanja. To ne znači da ostale mjere neće ostati na snazi, poput zabrane okupljanja. Zbog toga će policija i svi ostali koji u tome sudjeluju i dalje obilaziti teren, naglasio je Kirin.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera, zahvalio se građanima na discipliniranom ponašanju.

-Sustav je u punom pogonu, bez obzira na dobre brojke koje bilježimo. Danas i jučer tim od 30 ljudi obišao je domove za starije osobe, a sutra će se s time nastaviti i u ostalim ustanovama socijalne skrbi. U utorak ćemo o tome detaljno izvijestiti. Situacija je povoljna, jer su u domovima potrebne mjere poduzete još prije mjesec dana, čime je smanjena mogućnost unosa virusa u te objekte. No, nikad se ne zna, naglasio je Kozlevac.

Što se tiče mjere slobodnog kretanja po županiji, rekao je da je donijeta epidemiološka prosudba jučer na sastanku stožera.

-To ne znači da od sutra, odnosno danas od ponoći, svi moramo svi sjesti u auto i krenuti. Niti jedna druga mjera zaštite nije ukinuta, pa ostaje na snazi zabrana okupljanja i socijalno distanciranje. U međuvremenu donosit će se prosudbe koja i kakva mjera se može popustiti. Naime, mi smo sastavni dio onog što se dešava u našem susjedstvu i svijetu. Sigurno će u budućem razdoblju doći do popuštanja određenih mjera, gospodarstvo se mora pokrenuti. No, bit će to uvijek uz poštivanje socijalnog distanciranja, mjera higijene i zabrane većih okupljanja. Sigurno do kraja godine možemo zaboraviti na masovnija okupljanja, koncerte i druge manifestacije, naglasio je Kozlevac.

Policija i ostale ophodnje na to će koncentrirati svoj posao. Neće biti represije kao ni do sada, već e se građani i dalje upozoravati.

Nakon popuštanja ove mjere od sutra pratit će se situacija, odnosno kako se nakon toga širi zaraza, pa će stožer biti spreman promptno reagirati.

POREČ: Nesretnim slučajem preminuo strani državljanin pozitivan na koronavirus

Istramet: Stiže nova promjena vremena