in

Istarski Stožer: Novooboljeli iz POREČA i ROVINJA, u Istri ukupno 80 – DINO KOZLEVAC: Uskrs nam je veliki izazov!

Ilustracija/Foto Radio Centar Poreč

Još smo u jako ranjivoj situaciji epidemije, nije još vrijeme za popuštanje mjera

Od ukupno ispitanog 61 uzorka brisa danas je istarski Stožer za civilnu zaštitu objavio da su 3 pozitivna – dvije osobe iz Rovinja i jedna iz Poreča, gdje ih sada ima ukupno 9. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović na današnjoj presici u 12 sati, 8. travnja, naglasio je da se radi o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s poznatim događajima na sjeverozapadu Istre. Ukupno sada u Istri imamo 80 pozitivnih od početka epidemije.

Troje pacijenata je izliječeno, što čini ukupno petnaest izliječenih.

Prosječna dob je i dalje 51 godina, najviše oboljelih ima u dobnoj skupini od 30 do 60 godina, a sve više ih ima u dobi od 60 do 69 godina. Prema postocima najviše ima muškaraca, oko 60 posto, a teritorijalno i dalje najviše ih je sa sjeverozapada Istre, a posljednjih dana raste na zapadnoj Istri.

-Značajan izvor novooboljelih su nam osobe u samoizolaciji, radi se o bliskoj kontaktima već pozitivnih osoba i onih koji su razvili bolest u samoizolaciji, rekao je Stojanović.

Apelirao je da te osobe da se drže svih mjera u samoizolaciji – što je sve propisano na stranici Zavoda, kao što su način komunikacije, konzumacije hrane i udaljenosti s članovima obitelji. Taj segment populacije trenutno im je najviše u fokusu.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, naglasila je da imaju više izliječenih, da su svi pacijenti dobre i stabilne kliničke slike, te da je većina pri gubitku simptoma zbog kojih u bolnici. Tri osobe koje su bile u Rijeci na respiratoru više nisu i dvije se vraćaju uskoro u pulsku bolnicu. Značajno im je pomogla donacija Arena Hospitality grupe i Kamgrada koji su kupili uređaj za dezinfekciju prostorija. Sada mogu brzo dekontaminirati prostore, najčešće CT uređaj koji nije mobilan. Kad netko s koronavirusom dođe na njega trebalo im je dugo za dezinfekciju, a sada je potrebno tek 20 minuta kako bi se mogao dalje korisiti.

-Još uvijek imamo 2 zdravstvena djelatnika u samoizolaciji. I dalje namo zaraženih među njima. Dobra je vijest i što smo ginekologiju, pedijatriju i rodilište preselili u novu zgradu bolnice, naglasila je Hrstić.

Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac naglasio je da je pred nama Uskrs, te vikend s prognozom lijepog vremena, što će biti jedan od najvećih izazova.

-Nadamo se da će produženi vikend proći kao i do sada, poštivajući sve mjere. Građani su bili opterećeni propusnicama i donošenje ove mjere ukidanja propusnica za područja bivših općina je plod ocjene struke. No, nije vrijeme za šetnje i druženje na otvorenim prostorima, što se ovih dana već događa, pogotovo to čine mladi. Pozivam svih da budu doma i da se kreću samo iz potrebe, za sve ostalo valja pričekati još desetak dana, da vidimo kako će se razvijati situacija, rekao je Kozlevac.

Zahvalio je i crkvenim vlastima koje poštuju preporuke i zatvaraju vjerske objekte za Uskrs – to bi idućeg vikenda bila mjesta s najjačim socijalnim kontaktima i najvećim rizikom od širenja zaraze, naglasio je Kozlevac.

KAŠTELIR: Misli odgovorno, kupuj LOKALNO – Poljoprivrednici nude svoje domaće proizvode po odgovornim cijenama

POJAČANI NADZOR POLICIJE: Načelnik Božo Kirin: Mjeru samoizolacije prekršile 73 osobe, zabrinjava što ih “love” i u prometu