in

ISTARSKI STOŽER o ukidanju propusnica, 13 Istrana koji su stigli avionom iz rizičnih zemalja i otvaranju zelenih tržnica

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, na današnjoj je presici istarskog Stožera civilne zaštite izrazio zadovoljstvo povoljnim epidemiološkim stanjem u Istri, ali je potrebno i dalje pridržavati se svih mjera.

Proteklog vikenda repatrijacijom stiglo je zrakoplovom 13 osoba, koje su u zračnoj luci na Plesu uvedeni u sustav, pregledali su ih epidemiolozi i svi su morali u samoizolaciju. Naglašeno je da točno znaju koji su, policija je nadležna za njihovu kontrolu i ne očekuju probleme. Uzeti su im brisevi i svi su negativni, što ne znači da u idućim danima neće razviti bolest. Provjeravaju se njihovi smještajni uvjeti i potencijalni kontakti, te očekuju da će se držati mjera samoizolacija.

Rekao je to šef Stožera Dino Kozlevac koji je najavio da je u tijeku i procjena mogu li se zelene tržnice otvoriti. Oni koji budu mogli zadovoljiti tražene uvjete za sprječavanje širenja zaraze dobit će dozvolu za prodaju voća i povrća. No, to neće biti zelena tržnica u klasičnom obliku, nego u nekom obliku, ali za to im treba barem još 2 dana prije nego daju dozvole.

-Nažalost, već 4 dana se bavimo e-propusnicama, birokratskom mjerom koja u takvom obliku nije bila potrebna. Tražimo da se na području Istre ljudi slobodno kreću, tj. Da na području sedam istarskih policijskih postaja ne treba propusnica. Ljudima propusnice trebaju zbog prijeke potrebe, jer neke općine nemaju ni ljekarne ni benzinske crpke, kazao je Kozlevac te pozvao Nacionalni stožer da poštuje ocjene županijskog stožera, jer i druge to županije već traže.

Stojanović je ponovio nove podatke o oboljelima.

-U subotu smo imali negativne nalaze i dvije izliječene osobe. Jučer od 82 uzorka dva su bila pozitivna. Od toga je 58 uzoraka uzeto na terenu, a ostalo su bili bolnički uzorci. Te dvije pozitivne osobe jučer bile su u kontaktu s već pozitivnima. Testirani su u samoizolaciji i dolaze s područja sjeverozapadne istre. Od jučer uzetih 13 uzoraka svi su negativni, što smo jutros objavili i ostajemo na ukupnom broju od 76 pozitivnih, te ukupno 11 izliječenih do sada, rekao je Stojanović.

Sukladno svim rezultatima znači da se građani pridržavaju mjera.

 Što se dobi tiče, oboljeli i dalje imaju prosječnu dob od 51 godine, a najveći broj oboljelih je između 50 i 60 godina. Teritorijalno gledano – više od 50 posto oboljelih dolazi s područja Bujštine.

Od početka epidemije analizirana su u Istri 622 uzorka, u ovom trenutku 870 osoba je u samoizolaciji, kao kontakti već pozitivnih osoba i onih koji su prešli granicu i morali su u samoizolaciju.

-Nama je izuzetno značajno dobro čuvan zdravstveni sustav u njega virus nije probio, i tom dijelu možemo normalno funkcionirati, zaključio je ravnatelj ZZJZIŽ.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić dodala je da su svi pozitivni hospitalizirani, imaju od blagih do srednje teških simptoma. Zasad nitko ne naginje teškoj kliničkoj slici.

Dva pacijenta su puštena doma.

I dalje su dva zaposlenika bolnice u samoizolaciji, nije bilo novih rizičnih situacija i nemaju oboljelih zdravstvenih djelatnika. Ravnateljica je dodala da rade na preseljenju ginekologije, rodilišta i pedijatrije u novu zgradu bolnice.

POREČ: Vrijedna donacija vizira za zdravstvene djelatnike i srodne struke

RIJEČ PSIHOLOGA: Čemu nas uči ova zdravstvena kriza?