in

POREČ: Vrijedna donacija vizira za zdravstvene djelatnike i srodne struke

Solidarnost na djelu u vrijeme širenja COVID 19 događa se i u našem gradu – izrađivač zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike Alen Anušić, uz podršku poslodavca, tvrtku Fusio, škola Poreča i Poreštine te uz koordinaciju Zdravog grada Poreč i Grada Poreča, donirao je porečkim zdravstvenim djelatnicima prijeko potrebne zaštitne vizire.

Alen Anušić i Tihana Mikulčić

Za sve one koji sada moraju raditi ili koji brinu o ranjivim skupinama, a istovremeno se moraju najviše izlagati ali i štiti, ova je donacija posebno vrijedna kad znamo o kakvoj se trenutno nestašici zaštitne opreme u ovoj globalnoj zdravstvenoj krizi radi. Posebno jer lokalne ustanove teško dolaze do opreme, kad ona nedostaje i velikim bolničkim centrima.

Srednja škola Mate Balote i Osnovna škola Vladimir Nazor Vrsar ustupile su 3D printere Alenu Anušiću koji je izrazio želju da izrađuje vizire jer to zna i može. Mladić je na raspolaganje stavio i vlastiti 3D printer te danonoćno, gotovo bez stanke, volonterski izrađuje vizire za zaštitu najizloženijih pomagačkih struka Poreča i Istre. Alenu punu potporu daje i njegov poslodavac Fusio Poreč, koji je podržao Alenovu inicijativu te mu omogućio izradu vizira i u njegovo radno vrijeme. Fusio je Alenu ujedno stavio na raspolaganje laser firme te nabavlja i sufinancira materijal potreban za izradu vizira. Nakon radne smjene u Fusiju, Alen gotovo bez predaha nastavlja izradu vizira u svom domu do kasno u noć i tako iz dana u dan. Vizirima najprije želi opremiti Poreč i kadrove koji ih u Poreču trebaju.

Stoga je 6. travnja, ususret Svjetskom danu zdravlja, donirao prvih 100 vizira koje je izradio. Njih 70 odmah je usmjereno za potrebe rada zdravstvenih djelatnika u Ispostavi Doma zdravlja Poreč i Poreču uopće, u čiji rad ima uvid Dom zdravlja Poreč. Dodatnih 20 vizira usmjereno za potrebe Doma za starije i nemoćne Poreč, dok je 10 vizira rezerviran za rad drugih timova na terenu. Želja je čitavog ovog međusobno povezanog tima da viziri dođu do svih onih pomagača (liječnika, stomatologa, medicinskih sestara, fizioterapeuta, laboranata, njegovateljica i svih drugih sada vrlo važnih profesionalaca), koji su u najdirektnijem kontaktu s pacijentima i koji u vrijeme ove zdravstvene krize rade na svojim radnim mjestima, ali i u dežurstvima za potencijalno oboljele od COVID-19.  

Nakon ovih 100 vizira Alen kreće u izradu 200 vizira za potrebe Opće bolnice Pula, a potom se izradom ponovno vraća u Poreč te će mu nabavu materijala financirati Grad Poreč.

-Hvala Alenu i svima koji su mu pružili potporu u akciji koja, prije svega, potiče entuzijazam i pokazuje lokalnu povezanost i solidarnost. Pogotovo u vrijeme kada su upravo odgovornost, solidarnost i umrežavanje lokalnih snaga, najvažnije u utakmici s virusom koju želimo pobijediti, piše u propćenju Grada i Zdravog grada Poreč.

Alen Anušić

Alen Anušić napisao je i svoju osobnu zahvalu:

Zahvaljujem se svom poslodavcu Fusiju, a posebno direktoru Nenadu Štefaniću koji je dao “vjetar u leđa” ovom projektu, doniravši financijska sredstva, logističku podršku i korištenje strojeva u vlasništvu firme. Također bi se zahvalio i voditelju proizvodnje u Fusiu, Albertu Vošćonu na logističkoj podršci i doniranju materijala, te radnim kolegama Danijelu Benvinu i Marinu Jakičiću koji su nesebično pomogli prilikom izrade zaštitnih vizira. Zahvalio bih se i profesoru Lovru Šverku iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja na savjetima i kontaktima, te ravnatelju Krešimiru Broniću iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča na pomoći i ustupljenim kontaktima. Na kraju bih se zahvalio svima koji su dio ove volonterske akcije diljem Hrvatske i svijeta. Svi ste pokazali veliko srce i volju u ovim teškim trenutcima koji se događaju u svijetu i u Lijepoj našoj. Hvala Vam od srca!

UHVAĆEN: Provalio u ugostiteljski objekt u Zambratiji

ISTARSKI STOŽER o ukidanju propusnica, 13 Istrana koji su stigli avionom iz rizičnih zemalja i otvaranju zelenih tržnica