in

Istarski Stožer, presica 15. travnja: Istra od sutra sama analizira briseve suspektne na Covid-19, pojačane mjere u staračkim domovima

Foto Radio Centar Poreč

Dobre vijesti – danima bez novooboljelih, broj izliječenih od početka epidemije 55,4 posto u Istarskih županiji, sutra počinje ispitivanje uzoraka u laboratoriju istarskog zavoda

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije na današnjoj presici Stožera civilne zaštite naglasio je da od početka epidemije Istra ima ukupno 46 izliječenih osoba. Danas nemamo novooboljelih, odnosno šesti dan zaredom.

Od početka epidemije obrađen je 901 bris. Imamo, naglasio je Stojanović, 9,21 posto pozitivnih od svih obrađenih briseva, što je slično onom na nivou Hrvatske.

U samoizolaciji su trenutno 1.072 osobe – to su osobe koje su bile u bliskom kontaktu s potencijalnom oboljelom ili s pozitivnim osobama. Dio tog broja su ljudi koji su prešli granicu gdje im je direktno određena ova mjera. Došli su autobusima, avionima i slično, odnosno manji broj su osobe koje su u Hrvatsku ušle preko uskrsnih praznika. Najveći broj osoba u samoizolaciji dolazi sa zapadne obale i sjeverozapada Istre.

Stabilno stanje imamo dugi niz dana, epidemija je stavljena pod kontrolu. Istra s 200 tisuća stanovnika može se upoređivati s brojem od 100 tisuća stanovnika. PA tako na 100.000 stanovnika Istra ima 39,9 oboljelih, Hrvatska 40,5, Slovenija 58, Italija 268 a regija Lombardija, kao najpogođenija, 610 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Najavio je da će laboratorij Zavoda za javo zdravstvo početi s radom sutra, kada će se moći analizirati prvi brisevi suspektni na koronavirus. Administrativni dio jučer je djelomice riješen i sve je spremno za početak rada.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, rekla je da je kliničko stanje pacijenata i dalje dobro, a stabilno je i pacijentica preuzeta iz riječkog KBC-a. Nema oboljelih među zdravstvenim djelatnicima, niti u samoizolaciji

Ravnateljica je istaknula lijepe vijesti – broj izliječenih od početka epidemije narastao je na 55,4 posto, rodilište je jučer preseljeno u novu zgradu i u njemu je rođeno 6 beba.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera, istaknuo je zadovoljstvo s današnjim stanjem, što nam daje nadu da imamo pravo na optimizam. Počeli gledati svjetlo na kraju tunela.

-Sad ćemo nekoliko dana uzastopno pratiti razvoj situacije. Po ocjeni struke i epidemiologa u Istri su stvari su pod kontrolom, što ne znači da ne može doći do problema. Oprezni smo itekako, rekao je Kozlevac.

Naglasio je da su ovih dana intenzivirali suradnju s ustanovama koje skrbe o osobama treće dobi, a takvih je 25 u Istri.

-Pripremamo se i učvršćujemo mjere koje će onemogućiti da dođe do proboja virusa. Zapravo, još prije mjesec dana smo počeli s mjerama u tim ustanovama. Važni su njegovatelji i druge osobe koje rade s tim ljudima, jer o njima ovisi koliko su te osobe sigurne. Dosad nismo imali problema, ali trebamo se zaštititi i nabaviti više zaštitne opreme, naglasio je Kozlevac.

S popuštanjem mjera još se mora pričekati, najavio je šef stožera.

Istarski Stožer 15. travnja: I šesti dan zaredom svi NALAZI NEGATIVNI!!!

Šef Stožera civilne zaštite odgovorio na pitanje kada će početi popuštati s mjerama i ograničenjima