in

Šef Stožera civilne zaštite odgovorio na pitanje kada će početi popuštati s mjerama i ograničenjima

U Istri već 6 dana nema niti jedne nove zaražene osobe koronavurusom. Od ukupno jučer ispitanih 7 uzoraka brisa svi su negativni. Četrnaest pacijenata je izliječeno, što čini ukupno 46 izliječenih. Ukupno je od početka epidemije bilo zaraženo 85 osoba. Dakle, više od polovice je ozdravilo.

Dobre vijesti nagnale su građane da pitaju kada će početi s popuštanjem mjera i raznih ograničenja, naglasio je na jutrošnjoj presici Stožera civilne zaštite njegov šef Dino Kozlevac.

Sve, međutim, ovisi o našem okruženju.

-Odgovorno i polako počet ćemo razmišljati kako i koje mjere popuštati. Pratimo stalno što se događa u našem okruženju. Hrvatska i Istra nisu izolirani otok. Željeli bismo da i u drugim hrvatskim županijama bude dobro stanje kao i kod nas. Nisu sva područja bila isto ugrožena i ne izlaze na isti način svi van iz ove krize. Kada dođe vrijeme imat ćemo prijedloge za popuštanje pojedinih mjera, komentirao je Kozlevac.

Istaknuo je da ni u kojem slučaju ne žele ugroziti ono što je dosad postignuto, a sve to ponajviše je rezultat odgovornog i discipliniranog ponašanja građana, poručio je šef Stožera.

Istarska županija je od prvog dana bila najugroženija u Hrvatskoj zbog blizine Italije, koja je, nažalost, i dalje zemlja u kojoj je, zajedno sa SAD-om i Španjolskom, najveće svjetsko žarište zaraze ovim virusom.

Dok na 100.000 stanovnika Istra ima 39,9 oboljelih, Hrvatska 40,5, a Slovenija 58, Italija ima 268 a regija Lombardija, kao najpogođenija, čak 610 oboljelih na 100.000 stanovnika. Broj umrlih u toj državi i dalje je svakog dana jako velik.

Istarski Stožer, presica 15. travnja: Istra od sutra sama analizira briseve suspektne na Covid-19, pojačane mjere u staračkim domovima

POREŠTINA: Vatrogasci o izdavanju odobrenja za loženje vatre od 15. travnja