in

Istarsku županiju i Vojvodinu veže 20 godina prijateljstva

Foto Istarska županija

Istarsku županiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu veže već 20 godina prijateljstva i suradnje, a koja se najbolje očituje u bienalnoj manifestaciji Dani Vojvodine u Istri, kao i uzvratnoj Dani Istre u Vojvodini. Spomenimo i da je suradnja između dviju regija, 2006. godine formalizirana potpisivanjem Sporazuma o suradnji, a koje su dodatne mogućnosti njenog unapređenja, bila je tema današnjeg prijema istarskog župana Borisa Miletića za pokraјinsku tajnicu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama AP Vojvodine Draganu Milošević. Susretu su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel, te savjetnica za medije Dragana Kolundžić. Naime, delegacija iz Vojvodine ovih dana boravi u Istri u sklopu održavanja Festivala umjetnosti i tolerancije u Labinu.

Župan Miletić osvrnuo se na Dane Vojvodine u Istri i Dane Istre u Vojvodini, zahvaljujući kojima je tijekom godina razmijenjeno stotinjak kulturno-umjetničkih programa u svim djelatnostima (novi mediji, glazba, književnost, strip, vizualne umjetnosti, film…), a organizirane su i brojne posjete javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse. Također, surađivalo se i na području gospodarstva i civilnog društva.

„Vežu nas iste ili gotovo iste vrijednosti po pitanju multikulturalnosti, građanskih prava i načina života. Nakon dvadeset godina uspješne suradnje trebamo vidjeti koje su nove potrebe s obzirom da se vremena mijenjaju te kako se dodatno povezati, a i iskoristiti mogućnosti financiranja zajedničkih projekata iz EU fondova“, rekao je župan Miletić.

Pokrajinska tajnica Milošević zahvalila se na gostoprimstvu kazavši da se u Istri osjeća kao kod kuće. Tom je prilikom pozvala župana u Vojvodinu te izložila prijedlog o snažnijem povezivanju kulture i turizma, kao i o izradi zajedničke agende koja bi dodatno obogatila kulturnu suradnju, a na godišnjoj bi razini rezultirala većim brojem manifestacija.

Bilo je govora i o Hrvatskom nacionalnom vijeću, najvišem zastupničkom tijelu Hrvata u Republici Srbiji, izabranom radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu. Prema riječima pročelnice Batel, Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u dva je navrata sufinanciralo aktivnosti spomenutog Vijeća, konkretno nabavu didaktičkih sredstava za vrtiće na hrvatskom jeziku te Socijalni program.

Pročelnik Kabineta župana Glušac osvrnuo se, pak, na multikulturalnost Istre i strukturu stanovništva, koju službeno čini 9 manjinskih zajednica i autohtona talijanska zajednica.

Pročelnik Torbica naglasio je da kulturne institucije iz Istre i Vojvodine dobro surađuju, poput primjerice INK-a i Srpskog narodnog pozorišta, a podsjetio je da se u Umagu održava glazbeni festival Sea Star, iza kojeg stoji tim koji u Srbiji organizira EXIT festival.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

ilustracija voda boca

Bez vode 20. svibnja Musalež

Dječji radovi u LG Galeriji

PAZIN: Otvorena izložba dječjih radova „Točka – crta – crtež – slika“