in

Istra domaćin obuke za specijalne i interventne policajce. Tema – zaštita ljudskih prava

Foto: PU istarska

Ovakvim edukacijama osvježavaju se već postojeća znanja, čime se dodatno podiže kvaliteta postupanja hrvatske policije i njena spremnost da odgovori na sve nove izazove

Foto: PU istarska policija interventna specijalna policija edukacija valbandon
Foto: PU istarska

”Radite nešto neopisivo važno. Štitite državnu granicu, štitite vanjsku granicu schengenskog prostora te je stoga od iznimne važnosti da svoj posao obavljate profesionalno i zakonito, štiteći ljudska prava, ali i vodeći brigu o sebi i svojim kolegama”, rekao je danas načelnik policijske akademije  Josip Ćelić na otvaranju druge, od ukupno dvije, obuke koje se ovog tjedna održavaju u Valbandonu za pripadnike specijalne i interventne policije na temu zaštite ljudskih prava i psihološkog aspekta rada policijskih službenika na poslovima zaštite državne granice.

Riječ je o edukaciji koja se provodi u organizaciji Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”, Zapovjedništva za intervencije i Uprave za granicu. Tijekom dvodnevne obuke policijski službenici educirat će se po pitanju zakonodavnih okvira vezanih za ljudska prava, procedura zakonitog postupanja u svezi poštivanja i zaštite ljudskih prava u poslovima zaštite granice, s posebnim naglaskom na ranjive skupine, ali i o psihološkim aspektima rada policijskih službenika na terenu tijekom postupanja prema nezakonitim migrantima i metodama pružanja prve psihološke pomoći i samopomoći kod traumatičnih događaja. Predavači po navedenim temama su Dean Čadonić iz Zapovjedništva za intervencije te Ines Žabek, Milena Žuljević i Martina Grdinić iz Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik”.

Policijska akademija ”Prvi hrvatski redarstvenik” je jedina institucija koja je zadužena isključivo za edukaciju, a njene brojne aktivnosti dokaz su kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na usavršavanju policijskih službenika.  ”Pred sobom imate ljude s ogromnim iskustvom u onome što rade. Interakcija između vas i predavača je važna te stoga razmijenite iskustvo i pitajte sve što vas zanima tako da se vratite u svoje matične jedinice naoružani sa znanjem, koje ćete u što kraćem roku prenijeti svojim kolegama”, poručio je Ćelić.

Obrazovni programi policijske akademije prilagođavaju se stvarnim potrebama policijskih službenika na terenu, čime se ulaže u spremnost hrvatske policije da ona odgovori na sve aktualne izazove. ”Kao rukovoditelji policijske akademije pokušavamo biti što više prisutni na terenu kako bismo na vrijeme prepoznali nove izazove i kako bismo pronašli prave odgovore i omogućili vam što lakše obavljanje ionako zahtjevnih zadaća. Trendovi se mijenjanju i zato je važno provoditi ovakve interaktivne obuke gdje ćete kroz razmjenu mišljenja dodatno osnažiti već postojeća znanja i dobiti odgovora kako postupati u nekim novim situacijama koje vam se mogu dogoditi na terenu”, poručila je zamjenica načelnika policijske akademije Mirjana Abramović.   

Izvor PU istarska

Ilustracija Pixabay ljekarna apoteka

HALMED povukao nekoliko serija popularnog lijeka

bankomat provala eksplozija

Eksplozija u Vrsaru noćas: Digli bankomat u zrak