in

ISTRA POMAŽE: Novi dom za pulskog beskućnika osigurao vrsarski humanitarac Adriano Ukušić

Robert Trošt iz udruge Istra Pomaže i Adriano Ukušić

Gotovo 11 mjeseci trajala je potraga za kampicom. Svih tih 11 mjeseci Dražen se na madracu u podrumu bivšeg staračkog doma naguravao sa miševima u hladnom i vlažnom prostoru. Zahvaljujući velikom humanitarcu ova priča dobiva sasvim novi smjer

Kampica je stigla na odredište - Foto Istra pomaže
Kampica je stigla na odredište – Foto Istra pomaže

Još jedna uspješna akcija udruge Istra pomaže, kojoj se priključio poznati humanitarac iz Vrsara – Adriano Ukušić koji je ponovno donirao kamp kućicu i time jednom beskućniku osigurao dom. Evo što kažu iz udruge:

-Prošle godine 16. veljače stavili smo prvu objavu vezanu uz Dražena i traženja kampice za njega. Na žalost ili na sreću, sve koje su bile raspoložive završile su na Banovini i ono što je preostalo moglo je poslužiti jedino za skladištenje alata. Imali smo svakakvih ponuda, prešli cijelu Istru i vraćali se doma razočarani. No, krajem godine sreća se preokrenula. Jednom pričom riješili smo više problema. Gospođa Drenka u Poreču dobiva pomoć, a Dražen je nakon gotovo godinu dana dobio svoju kampicu, piše ova udruga na svojoj web stranici.

Novi dom za pulskog beskućnika - Foto Istra pomaže
Novi dom za pulskog beskućnika – Foto Istra pomaže

Zahvaljujem udruzi Istra pomaže što i mene spominje u ovoj priči. Adriano mi se javio nedavno, prateći humanitarne akcije na portalu i Facebook stranici, te izrazio želju za pomoć. A onda sam ga spojila s predsjednikom udruge Istra pomaže Damirom Bubićem.

-Zahvale za ovu akciju idu osobi oko koje se napisalo kilometre rečenica nakon potresa na Banovini. Velik u srcu i u prirodi Adriano Ukušić iz Vrsara. Ne samo da je prošle godine u suradnji s Denisom Bernobićem iz Poreča i ostalima poslao više od 200 kućica na Banovinu nego je nastavio pomagati kada su već mnogi posustali. Prva namjera je bila osigurati kampicu za Drenku (gospođu u Poreču za koju se isto traži smještaj), a kasnije smo se spojili i u roku od 5 minuta riješili za Dražena. Što se tiče Drenke njena priča dobiva nastavak u petak (danas, 7. siječnja) kada ćemo biti primljeni u Gradu Poreču i pri čemu ih moramo pohvaliti za otvoren dijalog i spremnost da se pomogne, navode iz udruge.

Dodaju da je ovom suradnjom pulski beskućnik dobio je više od smještaja.

-Dobio je i mogućnost zaposlenja uz uvjet da se dovede u red. U tome neće biti sam, osobe koje od početka brinu o njemu zajedno s učiteljicom Teom Sisko pratit će njegov napredak i pokušati ga održati na pravom putu. Naravno da naša pomoć tu ne staje, ali daljnju mora i zaslužiti. Možda zvuči okrutno, surovo, ali Dražen je već bio pod skrbi Crvenog križa Pula koji odrađuje ogroman posao za pomoć beskućnicima. Udruga Institut koja skrbi o trenutno stotinjak beskućnika na području Pule i Poreča također je upoznata sa slučajem Dražena. No takve udruge, da bi održale red, moraju imati pravila koja se ne smiju prekršiti i liniju koja se ne smije prijeći, a Dražen je sve to prekršio i sada mu nudimo novu priliku da dokaže i sebi i drugima da on to može.

Osigurat će mu se zdravstveno osiguranje. Tražimo stručne osobe koje bi bile voljne pomoći u ovom slučaju. Težak je možda i uzaludan, ali ako uspijemo, jednom čovjeku vratit ćemo život. Pomozimo Draženu, poručuju iz udruge Istra pomaže koja u zadnjih godinu dana iza sebe ima niz uspješnih akcija.

požar vatra ilustracija

U požaru izgorjela kuća u Vodnjanu

Foto Grad Poreč ulica nade dimić novo parkiralište

POREČ: Uređeno parkiralište u Ulici Nade Dimić