in

ISTRAMET: JUGO DIVLJA – Potop na matuljskom području

Ilustracija

Nedjelju u Istri i na Kvarneru obilježava pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme uz mjestimičnu kišu, no oborine su vrlo nejednoliko raspoređene i uglavnom rezervirane za područje oko Učke.

Riječ je o orografskom tipu oborina, kada se zračna masa prisilno uzdiže prilikom nailaska na planinsku prepreku čime dolazi do hlađenja zraka i kondenzacije vodene pare, a samim time i oborina.

Od ponoći do 14 sati najviše kiše palo je u Matuljima, čak 120 mm. U posljednja 24 sata naša postaja na ovoj lokaciji ukupno je zabilježila čak 141 mm kiše, a u nastavku dana valja očekivati nove količine.

Na Liburniji puše jako jugo s olujnim udarima, a plima je vrlo izražena. Prema dojavama naših čitatelja, more mjestimice prelijeva rive, no za sada je stanje pod kontrolom.

Što se tiče udara juga, naša postaja u Labinu na Fortici zabilježila je 27,5 m/s (99 km/h). Od ostalih lokacija vrijedi izdvojiti Krk, Lukobran (18,6 m/s ili 67 km/h) te Draguzete na Barbanštini gdje jugo dostiže udare do 18,4 m/s (66 km/h). 

Valamar ove godine uprihodio više od dvije milijarde kuna, do kraja 2019. očekuje rast od 10%

VIŽINADA: “Mogućnost povremenih oborina” – pjesnička večer s Mladenom Blaževićem