in

Istramet: Kiše i dalje nema na vidiku

Foto: Tanja Kocijančić

Iako je još jučer na prognostičkim kartama izgledalo kako ćemo idući tjedan dobiti pravu Genovsku ciklonu uz ulazak u oborinski period, jutros preokret.

Umjesto razvoja prave Genovske ciklone, sredinom tjedna ciklona će se brzo iz Genove premjestiti prema Sardiniji uz produbljivanje, a zatim nastaviti put istoka (Sicilija-Grčka).

Ove klimatološke zime nikako da se razvije prava Genovska ciklona koja bi cijelom području donijela obilnije oborine i to je već postao glavni vremenski obrazac prošlih mjeseci.

Iako je jučerašnja fronta donijela do 25 centimetara snijega Učki, na jugu Istre palo je tek 1 do 3 milimetra kiše, stoga možemo reći kako se suša nastavlja. Valja istaknuti kako se zimska suša uglavnom povezuje s periodima velike hladnoće, no ove sezone temperature su većinom iznad prosjeka.

Utabanim putem…

Iako je prva polovica klimatološke zime iza nas, naš dio zemlje nije se našao pod utjecajem niti jedne ciklone koja nam je potencijalno mogla donijeti snježna uzbuđenja. U unutrašnjosti Istre zabilježeno je tek kratkotrajno “pahuljanje”, a već smo statistički trebali imati nekoliko dana sa snijegom na tlu.

Ciklone će i dalje nastaviti utabanim (južnim) putem, a kako je krenulo za oborinska uzbuđenja morat ćemo pričekati do daljnjega.

Nije na odmet spomenuti i podatak kako je posljednja obilna kiša u cijeloj Istri pala 6. listopada prošle godine. 

Netko je u Istri osvojio Eurojackpot! Provjerite svoje listiće

Netko je u Istri osvojio Eurojackpot! Provjerite svoje listiće

Vodnjanski Infobip otvara novi ured u Tuzli i zapošljava 25 stručnjaka

Vodnjanski Infobip otvara novi ured u Tuzli i zapošljava 25 stručnjaka