in

Italija uvodi policijski sat i niz drugih restriktivnih mjera

Talijanski premijer Giuseppe Conte u noći na srijedu potpisao je dekret o policijskom satu koji će stupiti na snagu u 22 sata u četvrtak, objavili su tamošnji mediji. 

Policijski sat će na razini cijele države trajati do 5 ujutro

Policijski sat će na razini cijele države trajati do 5 ujutro. Uvode se i druge restriktivne mjere poput zatvaranja trgovačkih centara tijekom vikenda, a trajat će do 3. prosinca.

Italija je bila prva europska zemlja pogođena pandemijom koronavirusa, koja je tamo odnijela više od 39 tisuća života. Sveukupno je bilo zaraženo više od 750 tisuća Talijana. Novim dekretom će se 20 talijanskih regija podijeliti na tri zone – zelenu, narančastu i crvenu, ovisno o ozbiljnosti epidemiološke situacije. Svaka boja će predstavljati razinu restriktivnih mjera na snazi.

Ministarstvo zdravstva će regije klasificirati na temelju dvadeset pokazatelja poput stope zaraze ili pritiska na bolnice i jedinice intenzivne njege. 

Srednje škole prelaze na online nastavu

Tijekom policijskog sata će se iz kuće moći izlaziti samo radi posla ili zdravstvenih razloga.  Srednje škole prelaze na online nastavu, a zatvaraju se i muzeji. Vozila javnog prometa smjet će primiti samo 50 posto ukupnih kapaciteta putnika, objavio je Index.

Talijanski mediji pojašnjavaju što znači podjela države na zelenu, narančastu i crvenu zonu. Naime, danas Italija ima novih 28.244 slučajeva, jučer ih je bilo 22.253, dok je porast umrlih još izraženiji – u zadnja 24 sata preminulih ima 353 (jučer 233), što nije bilo nikad toliko od 6. svibnja.

Danas će biti objavljeno kako će regije biti svrstane po bojama, odnosno stupnju rizika, a one u kojima je najgore trebale bi biti Piemonte, Lombardia i Calabria. U narančastoj zoni trebale bi biti Campania, Puglia, Veneto, Liguria i Valle d’Aosta.

Evo koje su restrikcije za regije u crvenim zonama.

Zabranjeno je svako kretanje na i izvan teritorija, kao i unutar istih teritorija, osim motiviranih kretanja”. Ulazak i izlazak iz crvene zone bit će moguć samo zbog posla, zdravlja ili hitnoća koji moraju biti opravdani i dokazani.

Zatvaranje trgovina, osim prehrambenih proizvoda, kioska, trafika, ljekarni, suprotno onome što je jučer napisano u nacrtu – frizeri, brijači i kozmetičari ostaju otvoreni;

Sve se školske aktivnosti provode s učenjem na daljinu, ali ostaje mogućnost izvođenja radionica i drugih jednokratnih školskih aktivnosti;

Sve su sportske aktivnosti obustavljene, ali tjelesne aktivnosti su dopuštene;

U crvenim područjima sva ograničenja vrijede i za narančasta i zelena područja.

Narančaste zone su one “koje karakterizira scenarij velike ozbiljnosti i visoke razine rizika”. U njima je:

Svako kretanje prema teritorijima i van njih zabranjeno osim opravdanih.

Svako kretanje javnim ili privatnim prijevoznim sredstvima zabranjeno je u gradovima i općinama izvan prebivališta ili boravišta.

Barovi, pubovi, restorani i slastičarnice su zatvoreni, osim menzi i ugostiteljstva. Dozvoljeno je samo ugostiteljstvo s dostavom i catering do 22 sata, uz zabranu konzumacije na licu mjesta ili u blizini objekta.

Ministarstvo zdravstva provjerava situaciju tjedno svaki tjedan i donosi pravilnike svakih 15 dana.

U narančastim (ili žutim) područjima također vrijede ograničenja utvrđena u zelenom; Zelene zone karakteriziraju:

Policijski sat od 22 sata;

Autobusi i nacionalna, regionalna i provincijska prijevozna sredstva imaju kapacitet od 50%

Učenje na daljinu osigurano je za sve srednje škole;

U osnovnim i srednjim školama u kojima e izvodi nastava maske su obavezne;

Barovi se zatvaraju u 18 sati, kina, izložbe i muzeji su zatvoreni, sva natjecanja su obustavljena, a trgovački centri zatvoreni vikendom.

Konstituirano Županijsko popisno povjerenstvo za Istarsku županiju

POREČ: Nova radionica za djecu iz ciklusa PRIČE U ŠUMI