in

Izdan meteoalarm: Stiže jako zahlađenje, moguće poplave, pijavice

Foto GEORGE DESIPRIS za Pexels - Ilustracija

Danas će kiše biti ponajprije u gorju, a sutra i subotu i drugdje. Pritom će mjestimice biti i vrlo obilne oborine, lokalno uz izraženije nevrijeme, a slijedi nam i zahladnjenje, prognozira za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nakon kratkog predaha od kiše u nedjelju, početkom novog tjedna ponovno raste vjerojatnost za promjenjivije dane, tijekom kojih će temperatura zraka biti osjetno niža nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna, većinom čak i niža od prosječne za doba godine.

Na Jadranu treba upozoriti i na olujan vjetar, nevere, moguće pijavice, kaže Renko.

Od danas su na snazi upozorenja Meteoalarma za cijelu zemlju. Narančasto upozorenje za olujni vjetar, obilnu kišu i grmljavinska nevremena na snazi je za Istru, Kvarner, Gorski kotar i Liku, dok je u ostatku zemlje na snazi žuti alarm.

Danas o jutra povremene kiše ima u gorju i na sjevernom Jadranu, no glavnina kiše past će poslijepodne, štoviše lokalno vrlo vjerojatno i više od 50 litara po četvornome metru. Pritom je moguće i nevrijeme. I dalje će biti vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo, a nakon još malo toplijeg jutra nego u srijedu, dnevna će temperatura zraka biti malo niža.

“Kišovito i vjetrovito bit će i u petak i subotu. I dalje treba računati na mjestimične nevere te vrlo obilne oborine, moguće lokalno i više od 100 litara kiše po četvornome metru, a jako jugo i jugozapadnjak zamijenit će olujna bura u subotu, najprije na sjeveru, i s njom će osvježiti. Povoljno za mnoge je nedjeljno razvedravanje i slabljenje vjetra.

Upozorenja na opasne vremenske pojave bit će na snazi i u kontinentalnom području. Obilna kiša, potom i izražen pad temperature zraka, ali u nedjelju i smirivanje vremenskih prilika.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod objavio posebno priopćenje u kojem najavljuje veliku promjenu vremena krajem tjedna. U nastavku prenosimo priopćenje:

“Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega. U Pločama je, prisjetimo se, pala i rekordna dnevna količina oborine od 189.8 mm u kratkom periodu od svega 2 sata te prouzročila bujične poplave.

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

Stiže jaka promjena

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran, pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu.”

Izvor HRT/DHMZ/Index.hr

U nastavku donosimo Istrametovu prognozu za našu regiju:

ČETVRTAK – Djelomice sunčano do pretežno oblačno vrijeme, na riječkom području i u Gorskom kotaru uz povremenu kišu. Kiša će rjeđa biti na zapadu i jugu Istre gdje očekujemo dulja sunčana razdoblja. Glavnina oborina očekuje se sjeveroistočnije od Istre. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u gorju s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 17 do 22 °C, dnevne vrijednosti između 24 i 27 °C.

PETAK – Pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu, naročito na sjeveroistoku Istre i na riječkom području. Najmanje oborina očekujemo na jugu i zapadu Istre. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, krajem dana naglo će okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Jutarnje temperature zraka od 18 do 21 °C, dnevne vrijednosti između 22 i 26 °C.

SUBOTA – Pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu, naročito prijepodne kada su lokalno moguće vrlo obilne količine. Navečer će se vrijeme postupno smiriti. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima! Temperature zrak ujednačene, kretat će se između 17 i 22 °C.

Slika Slavice Oplanić

BUJE: Novigrađanka Slavica Oplanić otvara izložbu “Moj put”

Foto TZ Kaštelir-Labinci - Gostovanje u Koprivnici

Kaštelirci na manifestaciji “Izložba jela i djela od krumpira” osvojili prvo mjesto