in

Izdana upozorenja: Očekuju se olujni vjetar i snijeg. Veliki problemi u prometu

Ilustracija - Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. travnja, narančasto upozorenje na vjetar. Naime, prema prognozi danas nas čeka najkišovitiji dan u aktualnom pogoršanju vremena, a posebne probleme, prije svega u prometu, stvarat će jak vjetar. Bit će i grmljavine, a u višem gorju čak i snijega.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi na svojim stranicama Ravnateljstvo civilne zaštite prenoseći upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Izvor: DHMZ meteo prognoza larm za 16-4-2023
Izvor: DHMZ

Prema prognozi DHMZ-a, bit će promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimice kiše, osobito u prvom dijelu dana, kada lokalno može biti izraženija, u Dalmaciji praćena i grmljavinom, a u najvišem gorju padat će snijeg. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U Dalmaciji umjereno do jako jugo i istočni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka, mjestimice i olujna bura koja će se do večeri proširiti prema jugu. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 13 stupnjeva Celzijevih, na istoku i jugu Hrvatske malo viša.

“Sredina travnja je prevladavajuće oblačna, hladnija od prosjeka i kišovita. Najkišovitije, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, bit će u nedjelju prijepodne, osobito u Dalmaciji. Nakon juga na sjevernom će dijelu Jadrana u nedjelju zapuhati jaka bura, koja će se u ponedjeljak proširiti na cijelu obalu”, prognozirao je Izidor Pelajić iz DHMZ-a za HRT, dodavši kako će jaka bura oslabjeti u utorak.

HAK je izvijestio o velikim problemima u prometu.

Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok (Draga) i Šmrika te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), izvijestio je u nedjelju ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi-vozila visine preko 1.9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 između tunela Sveti Rok i čvora Posedarje te A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, no obje autoceste otvorene su za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). U priobalju puše jak vjetar. Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

U prekidu su: katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Pula-Zadar, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Lastovo-Korčula-Dubrovnik.

Katamaran na liniji Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Brbinj-Božava plovi bez pristajanja u luke Rivanj i Zverinac.

Druženje umirovljenika u Kašteliru - 15-4-2023

Kaštelirski i buzetski umirovljenici družili se i hodali na Vrbanovici

Foto IDS - Flego i Paus na presici

IDS: Otvoren je put za najveća ulaganja u istarsku željeznicu još od vremena Austro-Ugarske