in

IZMJENE ZAKONA Kazna za telefoniranje u vožnji 1.500 kuna, evo koga očekuju kazne od 20 tisuća kuna

Hrvatska je nažalost pri europskom vrhu po broju poginulih na cestama. Izmjene zakona o sigurnosti na cestama donose značajno strože kazne, hoće li to promijeniti crne statistike? 

O novim propisima Temi dana  HRT-a govorio je voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, objavio je portal Direktno.hr.

“Što se tiče ovogodišnjeg stanja sigurnosti u cestovnom prometu bilježimo bolje rezultate  nego je to bilo lani. Manji je broj prometnih nesreća i manji broj lako i teško ozlijeđenih osoba, kao i manji broj poginulih – dosad ih je ove godine 297, odnosno 11 manje nego lani. Mi u ministarstvu smatramo da je to previše. Nedopustivo da godišnje preko 300 osoba smrtno strada, ja bih rekao uzalud, u prometnim nesrećama”, rekao je Mataija.

“Izmjene zakona su usmjerene na teške prometne prekršaje i na vozače koji učestalo krše prometne propise. Što se tiče novčanih kazni, povećavaju se na 10.000 do 20.000 kuna za npr. vožnju u naseljenom mjestu preko 50 km/h od dopuštene brzine, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promil, vožnja pod utjecajem droga, odbijanje alkotesta i testa na drogu, vožnja u suprotnom smjeru na autocestama, namjeran prolazak kroz crveno, vožnja prije stjecanja prava ili kad je vozačka dozvola oduzeta. Te kazne su bile dosad 5 do 15 tisuća kuna. U prijedlogu zakona povećanjem kazni su zahvaćeni prekršaji koji najčešće dovode do prometnih nesreća. Povećat će se i kazna za nepropisno korištenje mobitela (sa 500 na 1500 kn), za nekorištenje pojasa (sa 500 na 1000 kn) ili nepropisan prijevoz djece. Analize pokazuju da preko 90% vozača telefonira tijekom vožnje, a on najviše odvlači pozornost. Kod mladih generacija nije samo telefoniranje problem nego i slanje e-mailova i poruka”, objasnio je Mataija.

O oduzimanju vozila

“Upravo za ove prekršaje za koje podižemo kazne oduzimat će se vozila. Onaj vozač koji je već dva puta pravomoćno kažnjen za taj prekršaj i napravi treći takav tom vozaču će se oduzeti vozilo i ono će biti u policiji do okončanja prekršajnog postupka. Vraćanje vozila ovisi o odluci suda”, najavio je.

Više pročitajte na portalu Direktno.hr.

Plava laguna ove godine donirala više od milijun kuna

Plava laguna ove godine donirala više od milijun kuna

Porečki volonteri nesebično pomažu – balom obilježen njihov dan

Porečki volonteri nesebično pomažu – balom obilježen njihov dan