in

Prognoza: Izraženo trodnevno pogoršanje vremena. Moguć povratak vrućina

Foto Joe za Pixabay - Ilustracija

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, kažu iz DHMZ-a.

Jako pogoršanje vremena, koje će obilježiti ponedjeljak i iduća dva dana, pred vratima je. Očekujemo obilnije oborine, jak vjetar, a u srijedu prijepodne centar ciklone nalazit će se kod Istre, što može donijeti nove izolirane neverine, objavio je Istramet.

Povodom pogoršanja vremena, DHMZ je putem Meteoalarma za ponedjeljak izdao nekoliko upozorenja za cijelu Hrvatsku. Najžešće narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, ali i tuče. Vjerojatnost grmljavine veća je od 75 %, dok lokalno može pasti više od 30 mm kiše.

Međutim, to je tek uvod u promjenu vremena. Vrlo nestabilno vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu zadržat će se i iduća dva dana. Pritom bi ukupna suma oborina lokalno mogla prijeći 100 mm oborina, iako je precizniju količinu zbog dominantnog konvektivnog tipa oborina uvijek teško predvidjeti.

-Ako ste se zapitali hoće li ova promjena označiti kraj ljeta, već sada možemo dati odgovor i na to pitanje. Prema sve većem dijelu modela izgledan je povratak kasnoljetnog vremena uz vrućine! Iako nećemo “skapavati” kao ovih dana, dnevne vrijednosti mogle bi dostići 31-32 °C, što je sasvim dovoljno za uživanje u rujanskim ljetnim radostima. (Petar Radovan/IM).

Doosimo još i Istrametovu prognozu za danas:

PONEDJELJAK – Postupno pogoršanje vremena uz mjestimičnu kišu i pljuskove, dok su na moru izgledni jači neverini. Glavnina pogoršanja stiže u drugom dijelu dana kada je moguće i jače nevrijeme. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, za vrijeme jakog razvoja oblaka moguć je olujan vjetar raznog smjera. Jutarnje temperature zraka od 18 do 24 °C, dnevne vrijednosti između 27 i 30 °C.

Pratite upozorenja DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena na https://tinyurl.com/37vvn43p , a ako krećete na put stanje na cestama provjerite na stranicama HAK-a https://tinyurl.com/4u8zmw62

Foto di mohamed Hassan da Pixabay krv davanje krvi akcija

U srijedu akcija darivanja krvi u Bujama

Foto Tanja Kocijančić - Kiparska škola Montraker 2022.

VRSAR: Počela 33. međunarodna kiparska škola Montraker. Bogate nagrade na fotonatječaju