in

Jako nevrijeme diljem istarske obale. U Puli more poraslo za čak 60 cm

Screenshot - Video Mladen Pisak - Riva u Vrsaru

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo je dijelove Istre i noćas i tijekom jutra, što je stvorilo brojne probleme u mjestima uz obalu.

Poplavljena riva u Poreču 22-11-2022 - foto Albert Mendica poplava riva more nevrijeme plima
Poplavljena riva u Poreču 22-11-2022 – foto Albert Mendica

Zbog niskog tlaka zraka nastala je ciklonalna plima pa su poplavljene rive duž Istre. Fotografije nam stižu cijelog jutra iz svih mjesta na obali – Poreča, Vrsara. Rovinja, Pule… Ali slično je i u Primorsko-goranskoj županiji, te u susjednoj Sloveniji i Italiji, čemu svjedoče brojne fotografije po društvenim mrežama. Cesta na Antenalu zatvorena je za promet rano jutros.

Zambratija 22-11-2022 - Foto Alan Paradinović
Zambratija 22-11-2022 – Foto Alan Paradinović

Prve smo fotografije dobili iz luke Poreč, potom iz Vrsara, Zambratije i Umaga. Sve komunalne službe su u stanju pripravnosti. Iz Javne vatogasne postrojbe Poreč, koja je zadužena za cijelu Poreštinu, zasad kažu da nisu primili pozive za pomoć, ali spremni su budući da je prognoza da danas jako loša.

Slično je i u Rovinju gdje je također poplavila riva. Na njoj je zabranjeno prometovati, a voda je ušla i u neke ugostiteljske objekte, piše portal Istrain.

Poplavljena riva u Vrsaru - Foto Klara Trošt Lesić 22-11-2022
Poplavljena riva u Vrsaru – Foto Klara Trošt Lesić

Donosimo cijelo priopćenje Grada Pule, budući da su ondje najveći problemi, posebice na rivi gdje vozila doslovno plivaju.

„Pulu je u noći s 21. na 22. studenoga 2022. godine i tijekom jutra zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Sve dežurne službe komunalnih poduzeća Pragrande i Herculanea su na terenu, a obišao ih je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić u pratnji direktora Pragrandea Kristijana Benčića.

Poplavljena riva u Umagu - Foto Dolores Salamon 22-11-2022 nevrijeme
Poplavljena riva u Umagu – Foto Dolores Salamon

„Obišli smo potencijalne „kritične“ točke, sve raspoložive snage naših komunalnih tvrtki su na terenu i promptno su reagirali. Pratimo situaciju s vremenom kako bi sve prometnice ostale prohodne i sigurne za naše sugrađanke i sugrađane“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Državni hidrometeorološki zavod za područje sjevernog Jadrana najavio je crveni alarm, uz jaku kišu i olujno jugo, a u Puli je palo otprilike 11 milimetara kiše po četvornom metru.  Pod utjecajem jakog olujnog juga i izrazito visoke plime visina mora je do 60 centimetara viša nego je to uobičajeno. 

„Djelatnici Pragrandea spremno su izašli na teren te su i sada u redovitom obilasku niskih zona područja grada. Interveniralo se u dijelovima Splitske Ulice kod Veslačkog kluba gdje je more s rive prelijevalo na prometnicu, kao i u dijelu Flaciusove Ulice kod Stare tržnice, odnosno kod parkirališta“, rekao je direktor Pragrandea Kristijan Benčić.

Foto Grad Pula oplava riva nevrijeme plima
Foto Grad Pula

Osim visoke plime teškoće s odvodnjom stvara i vjetar koji velike količine lišća nanosi na slivnike te djelatnici Pragrandea čiste slivnike od nanosa u Polikarpovoj ulici, 43 istarske divizije, Partizanskom putu, Trg Republike te užem centru grada.

„Obzirom na jako jugo koje će, prema prognozi, do sredine dana biti u pojačanju, interventne ekipe Pula Herculanee su na terenu gdje rade na uklanjanju polomljenih grana i stabala s prometnica i nogostupa. Do sada se interveniralo na srušenom stablu ligustruma kod stare robne kuće koje je palo jutros nešto prije 8 sati i zapriječilo jedan prometni trak“, kazao je direktor Herculanee Robi Fuart. Dodao je kako će nastaviti s intervencijama prema potrebi, a manje polomljene grane uklanjaju u organiziranoj ophodnji grada. Djelatnici Herculanee također „osiguravaju“ i kontejnere kako ne bi završili na prometnicama, a odvoz miješanog, selektivnog i krupnog otpada ide po programu.

DHMZ je jučer zbog najave olujnog i orkanskog juga te mjestimičnih obilnih oborina izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli Jadran. Već u 8 sati službena meteorološka postaja u Splitu, ona na Marjanu, izmjerila je udare juga do 103 km/h. Najjači udar do 8 sati izmjeren je na Sv. Juri na Biokovu, orkanskih 127 km/h.

Poplavljena riva u Poreču - Foto Albert Mendica 22-11-2022
Poplavljena riva u Poreču – Foto Albert Mendica
Poplavljena riva u Vrsaru - Foto Klara Trošt Lesić
Poplavljena riva u Vrsaru – Foto Klara Trošt Lesić

FOTO - ilustracija Policijska uprava istarska

Prodavala mikser na internetu, pa ostala bez novca. MUP IMA UPOZORENJE ZA GRAĐANE

Foto IDS

Nemet o neprocijenjenom turističkom zemljištu: Vlada kasni više od dvije godine