in

Nemet o neprocijenjenom turističkom zemljištu: Vlada kasni više od dvije godine

Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru ukazala na problem upravljanja i raspolaganja turističkim zemljištem na kojem su izgrađeni hoteli i turistička naselja, a koje nije uneseno u temeljni kapital trgovačkih društava, odnosno hotelijera i turističkih poduzeća te koje je u vlasništvu općina i gradova na čijem području se to zemljište nalazi.

Napomenula je da je još početkom svibnja 2020. godine na snagu stupio Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim je predviđeno da predmetno zemljište lokalna samouprava daje u zakup trgovačkim društvima koja ga koriste, na rok od 50 godina, uz određenu zakupninu. Dodala je kako je Zakonom definirano da će raspon jediničnog iznosa zakupnine, načine i rokove plaćanja te ostale kriterije za utvrđivanje i obračun zakupnine turističkog zemljišta urediti Uredba Vlade.

– No, iako je Vlada  uredbu bila dužna donijeti u roku od 60 dana od stupanja na snagu Zakona, ponoviti ću još jednom, bilo je to početkom svibnja 2020. godine, Uredba nije donijeta ni do dandanas, kazala je Nemet i dodala da unatoč tome što zakonska platforma postoji, Vladinom dokumentu koji će omogućiti operativnu provedbu zakona, još uvijek ni traga, ni glasa te su stoga gradovi i općine  kroz proteklih više od dvije godine zakinuti za vrlo značajna sredstva.

Postavila je pitanje Vladi i premijeru Plenkoviću – kada će konačno donijeti spomenutu Uredbu te tako omogućiti primjenu Zakona kojeg su sami predložili te koji je usvojen u Saboru.

Apelirala je i da se Uredba konačno donese, bez odgode.

– Ovdje ću samo dodati da sam na ovu problematiku već upozoravala i kao saborska zastupnica tražila odgovor Vlade u prosincu 2021. godine, no unatoč obvezi da na upit saborskih zastupnika odgovore u roku od 30 dana, ušli smo eto i u 349 dan, a odgovora, nažalost, nema, zaključila je Nemet.

Izvor IDS

Screenshot - Video Mladen Pisak - Riva u Vrsaru

Jako nevrijeme diljem istarske obale. U Puli more poraslo za čak 60 cm

Foto Istarska županija

Prijem kod župana: Aquarium Pula dobio „Zlatnu kunu“ kao najbolje malo poduzeće