in

KAŠTELIR: DVD Grom dobio donacije za kupnju opreme – Akciju potaknula Radmila Kless-Horvat

Vatrogasci s Radmilom Kless-Horvat - Foto Tanja Kocijančić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Grom iz Kaštelira dobilo je vrijednu donaciju koju im je samoinicijativno uplatila Radmila Kless-Horvat, Hrvatica koja živi u Njemačkoj, nedaleko grada Karlsruhe. Naime, Gospođa zajedno sa suprugom Manfredom Klessom već četiri godine ima kuću, odnosno vikendicu u Labincima. Poplava velikih razmjena koja je Poreštinu zahvatila u prosincu prošle godine pogodila je i njih. Njihova je kuća značajno poplavila, a da štete ne budu još većih razmjera pomogli suupravo dečki, volonteri iz DVD-a koji su ispumpali prostore pune vodom. Gospođu Radmilu to je potaknulo da im uplati 3.000 kuna, a nakon što su na društvenim mrežama objavili da raže donacije za kupnju prijeko potrebne opreme za njihov rad, javila se i Zajednica Talijana Labinci koja će im donirati 2.500 kuna.

Zapovjednik Silvio Kocijančić ističe da im je dobrodošla svaka kuna, a zahvalio se sumještanki Radmili koja je tako potaknula lanac donacija. S njom su se susreli u srijedu navečer u svojim prostorijama, gdje su razgovarali i zahvalili se njoj i suprugu. Gospođa i njen suprug najavili su da će animirati i druge strance, svoje prijatelje, koji na tom području također imaju vikendice, kako bi uplatili donacije, jer to je znak zahvale prema ovoj zajednici koja ih je srdačno primila i u slučaju potrebe uskače pomoći, nesebično i volonterski, baš kao u njenom slučaju lanjske poplave. Naime, sigurnost života i imovine nije bitna samo tijekom turističke sezone, nego cijele godine.

DVD Grom u akciji

DVD Grom prošle je godine zbog pandemije, poput mnogih drugih, doživio smanjenje financijskih sredstava za rad uslijed manjih prihoda zajednice općenito. Njihov se rad financira iz Područne vatrogasne zajednice Poreč u koju sve općine Poreštine i Grad Poreč uplaćuju novac. Zahvalna mještana potaknula je donacijsku akciju, pa se u DVD-u nadaju da će i drugi ugledati na njen primjer jer, da bi bili efikasniji i sigurniji u intervencijama, potrebno im je dosta opreme. Naime, trenutna oprema i vozila koje imaju nisu adekvatne za one intervencije koje bi mogle nastati u današnja vremena kao što su poplave, požar zatvorenog prostora (kuća, stan, garaža, poslovni prostor, hala…), požar otvorenog prostora (šuma, livada, park, staja, polje…) te požar automobila ili druge vrste požara, a za kojim se traži brza, profesionalna i stručna intervencija.

Unaprijed su zahvalni svima koji bi uplatili novac ili donirali opremu koja im je pogrebna, a trenutno su to dva izolacijska aparata, dvije potopne pumpe, zatim motorna pumpa, dvije motorne pile i ostala tehnička oprema.

Donacije se mogu uplatiti na njihov žiro račun HR7723400091111004930 s naznakom: Donacija za DVD 2021 ili ih osobno predati na adresu društva Kaštelir 113 uz prijašnju najavu na telefon 052/203 075.

DVD će u listopadu slaviti 15. godišnjicu od osnutka. Danas društvo broji 30-ak članova od kojih je 20 stalno aktivnih i posjeduje 3 vatrogasna vozila od kojih je jedno izvan upotrebe. Prosječno godišnje imaju 30-ak intervencija, a lani ih je bilo čak 95 zbog brojnih događanja (poplava, pandemija i drugo).

Tim povodom zapovjednik DVD-a Silvio Kocijančić uputio je posebne zahvale gospođi Radmili i njenom suprugu, svim članovima DVD-a. Zajednici Talijana Labinci, Općini Kaštelir-Labinci, Područnoj vatrogasnoj zajednici i Javnog vatrogasnoj postrojbi Poreč i posebno umirovljenom zapovjedniku porečkih vatrogasaca Adrijanu Jugovcu.

DVD Grom u akciji

Istarski stožer – U četvrtak 17 novozaraženih, gotovo 2.000 ljudi u samoizolaciji

FUNTANA/VRSAR/POREČ – Radno vrijeme tijekom Uskrsa za odvoz smeća i reciklažna dvorišta