in

KAŠTELIR – Elektronska sjednica vijeća radi izgradnje novog dječjeg igrališta u Rogovićima

Sjedište Općine Kaštelir-Labinci i pošte/Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci sazvala je sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su se vijećnici morali izjasniti za jednu točku dnevnog reda – prihvaćanje odluke o izdavanju suglanosti za provedbu projekta “Izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Rogovići”.

Vijećnici su glasali putem elektronske pošte, tako što su upisali za ili protiv. Ovu je odluku potrebno donijeti radi ponovnog  javljanja na javni natječaj za provedbu ulaganja  unutar tipa operacije 7.4. ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu LRS LAG-a „Sjeverna Istra“.

Ukupna vrijednost ovog projekta nešto je veća od 193 tisuće kuna (PDV uključen). Sukladno uvjetima natječaja, intenzitet potpore iznosi 80% od prihvatljivih troškova ulaganja (ne više od 19.090,90 EUR) odnosno 142.026,80 kuna.

Na području Općine u razdoblju od 2010. do veljače 2020. ukupno je rođeno 151 dijete. Hrvatska je uz 193 države potpisnica Konvencije o pravima djeteta, međunarodnog dokumenta. Prema Konvenciji, svako dijete i mlada osoba do 18 godina ima pravo i na igru, uvažavanje, poštivanje. Ovaj projekt predstavlja mali ali značajan doprinos pravima djece. Budući da je naselje Rogovići geografski najudaljenije od centra Kaštelira i predstavlja zasebnu urbanu cjelinu bez uređenog prostora za okupljanje djece i igru, opravdano je uložiti u izgradnju i opremanje dječjeg igrališta, piše u obrazloženju projekta.

Nakon obavljenog postupka nabave koja se planira u kolovozu (planirani trošak od 6.250 kuna), potpisuje se ugovor s izabranim izvođačem radova. Građevinski radovi i opremanje planira se izvesti u razdoblju od rujna do studenog. Za ulaganje će općina tražiti 50% predujma od predviđene potpore, dok će ostatak projekta privremeno sama sufinancirati i nakon provedbe zatražiti isplatu u jednoj rati.

Sveukupna potpora iznosit će 142.026,75 kuna, dok iznos vlastitog financiranja iz općinskog proračuna iznosi 51.069,50 kuna.

Što se detaljnog troškovnika tiče, konzultantske usluge iznose 3.125 kuna, zatim 17.725 kuna trošak je projektno-tehničke dokumentacije i provedbe javne nabave, građevinski radovi koštaju 125.887,50 kuna, a opremanje igrališta 46.359 kuna.

Kupnja lokalnih proizvoda mogla bi biti antirecesijska mjera: ‘Nemamo vremena za čekanje’

Vijesti iz istarskog Stožera: Od 63 briseva 2 su POZITIVNA