in

KAŠTELIR: Vitis i Fazan o štetama divljači na poljoprivrednim površinama i suradnji na zaštiti i očuvanju šuma

Održan sastanak predstavnika udruge „Vitis“ Kaštelir-Labinci i Lovačkog društva – Fazan

Poljoprivredna udruga Vitis održala je sastanak s predstavnicima Lovačkog društva Fazan kako bi se raspravile mogućnosti suradnje dviju vrlo srodnih organizacija u cilju jačanja suradnje, u zaštiti okoliša i provedbi različitih projekata.

Kako je na području Općine Kaštelir-Labinci poljoprivreda razvijena, svake godine ima više mladih nasada vinove loze, maslina, ali i jednogodišnjeg voća i povrća, te su površine koje se obrađuju sve veće. U svrhu zaštite novih nasada i održavanja prirodne ravnoteže predstavnici udruge Vitis i Lovačko društvo Fazan izmIjenili su svoja iskustva vezano za kretanja divljači te zaštitu nasada. Obrađene su ključne teme te je zajednički cilj poljoprivrednika i lovaca kvalitetno upravljanje prostorom odnosno poljima i šumama kako bi se očuvala priroda i bioraznolikost.

Naglasak sastanka bio je, kako doznajemo od čelnika udruga, na štetama koje se javljaju na poljoprivrednim površinama i kako te štete što kvalitetnije spriječiti, a u krajnjem slučaju što napraviti ako do takvih šteta dođe.

U slučaju nastanka štete od divljači na poljoprivrednim površinama obavezno se treba javiti i obavijestiti o tome lovačko društvo, te će oni pomoći poljoprivrednicima u rješavanju tog problema. Također se raspravljalo o jednom jako velikom problemu, koji muči poljoprivrednike s područja općine, a to su nutrije u dolini rijeke Mirne. Naime to je jedan od najvećih problema poljoprivredne proizvodnje u dolini rijeke Mirne.

Zaključak je bio da nažalost lovačko društvo ne može rješavati taj problem, jer je njima zabranjeno ubijanje nutrija, već treba izvršiti pritisak na resorno ministarstvo.
Također, bilo je govora o članstvu, tu su i udruga Vitis i Fazan izrazili želju da se svi zainteresirani članovi uključe u aktivnosti tih dviju organizacija, pogotovo mladi koji su zainteresirani za poljoprivredu, lovstvo, zaštitu okoliša i slično.Jjednostavno se moraju javiti u te organizacije.

Na kraju predsjednici Fazana i Vitisa, Franc Arman i Marko Bratović, iskazali su zadovoljstvo sastankom i najavili daljnju međusobnu suradnju u zajedničkim projektima.

Jedna od inicijativa je svakako i akcija pošumljavanja, koja će se organizirati u suradnji s Općinom Kaštelir-Labinci, te praćenje divljači na području općine.

-Očuvanje šume i bioraznolikosti svakako je zajednički cilj poljoprivrednicima i lovcima. Područje općine je jako bogato šumama te se i šumski plodovi, kao što su gljive, šparuge, kesteni, biska, smrika i ostali, također koriste kod naših mještana. Zato nam je jako bitno sačuvati šume. Jako nas veseli što su ljudi počeli valorizirati šume te time i prevenirati požare kojih je u nekoliko godina na području općine bilo više, istaknuo je Marko Bratović.

NOVIGRAD: Gorjele instalacije u marketu Konzum

Istarski stožer objavio do kada će kladionice i casina biti zatvoreni