in

Kaštelirska VRBANOVICA U DUHU KORONE: Vijenac u čast 76. obljetnice pogibije borca Viktora Labinca

Uspomena na korona 2020. godinu na Vrbanovici

Tradicionalno druženje mještana Poreštine na Vrbanovici kod Kaštelira koje se svake godine odvija zadnje nedjelje u kolovozu ove se godine nije održalo radi preporuke Stožera civilne zaštite, odnosno radi sprječavanja mogućnosti širenja zaraze. Svake godine organizaciju susreta preuzima jedna od tri općine na čijem je teritoriju za vrijeme 2. svjetskog rata djelovala 25. vojno pozadinska stanica NOB-a. Zadnju akciju 25. vojno pozadinska stanica obavila je 28. travnja 1945.godine kada je istovremeno ušla u Tar, Kaštelir i Vižinadu i nije se više vraćala u ilegalu.

Vrbanovica – Vijenac i svijeća za poginule borce

Ove godine red je bio na Općini Tar-Vabriga pa je tako vijenac i svijeću uz spomenik, postavljen u čast poginulom borcu Viktoru Labincu, danas, 24. kolovoza, položio načelnik Nivio Stojnić, uz asistenciju zamjenika predsjednika Udruge antifašističkih boraca Poreštine Šime Perice.

Uz načelnike općina Vižinada i Kaštelir-Labinci Marka Ferenca i Enija Jugovca, te suradnice načelnika Vižinade Gordane Bottezzar, prisustvovali su još i predstavnici UAB-a Poreštine Olga Naglić, Nuradin Maksuti, Valter Šikman, Nedjeljko Bucalo i Dušan Baldaš.

Vrbanovica/Nivio Stojnić i Šime Perica

Podsjetimo: Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata Tara, Kaštelira i Vižinade ocijenilo je da borcima ove stanice i narodu koji im je pomagao duguju zahvalnost trajnim obilježavanjem događaja koji su se ovdje zbivali. Kao mjesto obilježavanja određena je Vrbanovica, jer je tu stanica vodila najjaču bitku i upravo tu je prije 76 godina 24. kolovoza poginuo i prvi borac te stanice Viktor Labinac.

Vrbanovica/Minuta šutnje za Viktora Labinca i sve poginule borce u NOB-u

Ove je godine prvi put nakon mnogo vremena događaj obilježen jako skromno. Uz nadu da će se pobijediti virus naglasili su da će se, ako sve bude u redu, dogodine ponovno družiti uz svečani kulturni program, glazbu i tradicionalni grah na ovom prekrasnom izletištu iznad doline rijeke Mirne.

Tekst i fotografije Tanja KOCIJANČIĆ

POREČ će uskoro dobiti FOTOMONOGRAFIJU

136 NOVIH SLUČAJEVA – Božinović: “Ne smije biti novog lockdowna”